Epizoda #65: Momačka uz Nasljednike i Tuđince

Došlo je vrijeme da se i naš dobri prijatelj Miljenko oženi. Prije svadbenog slavlja valjalo je to dostojno proslaviti i obilježiti jednim poštenim igraćim druženjem. U duhu tradicije okupila su se 19.02.2022. u domu mladoženje petorica veličanstvenih, spremni ispisati još jednu povijesnu stranicu naših avantura. Kako se datum druženja vremenski poklopio s nedavnim dolaskom Miljenkove Kickstarter verzije Successorsa, bilo je neupitno što će nam biti glavna zvijezda večeri. Jedina poteškoća je bila što se netko trebao uhvatiti ukoštac s proučavanjem 40 stranica pravila. A taj netko je bio naravno naš mladoženja i vlasnik igre. Mi ostali, pa barem neki od nas, smo bili toliko obzirni da smo barem proučili kratki video uradak od 3h, a gdje simpatični, ali ponekad teško razumljivi Francuz, objašnjava pravila i sve sitne pojedinosti. Igra je definitivno sve samo ne lagani zalogajčić, pogotovo ako se nema pravih interesa i motivacija.

S okupljanjem smo počeli već oko 10h kada je iz Daruvara prvi prispio Pierre, još jedan simpatični Francuz koji naprosto obožava ovakvu vrstu igara. Drugi sam čak stigao ja i to “tek” nekih pet sati kasnije, kada sam se uspio izvući s posla. Odmah sam se priključio zdravici, ta nije da ti se dobri prijatelji žene svaki dan, a još manje da si kojemu i kum 🙂 .

#784

Čekajući na ostale stigli smo postaviti i pripremiti igru. Marko nam se pridružio nekih sat vremena poslije, a Jura je stigao dvadesetak minuta nakon njega. Sada kada je ekipa bila na okupu moglo se napokon prionuti i ka igranju. No neki su polovično ili nikako odradili domaću zadaću učenja igre, tako da je Miljenko s dvojicom nevaljalaca imao dopunsku nastavu gdje je morao još jedanput proći kroz sva pravila.

Pierre i ja smo se povukli u kuhinju igrati Race For The Galaxy. Predugo nisam igrao ovu odličnu i nekad najomiljeniju igru. Posljednji put je bilo 12.05.2018. tijekom održavanja SFerakona. Tako da sam od nekadašnjeg bez lažne skromnosti velemajstora spao na gotovo potpunog amatera. Prije nego što je Miljenko zaključio svoje nastavničke sate, stigli smo odigrati dvije partije bazne igre. Obadvije sam za početni planet dobio New Spartu, i obje sam izgubio, jednu očajno, drugu nešto manje. Prvu sam zaigrao protiv Pierrove Alpha Centauri izgubivši s 34 boda naspram 47. U drugoj partiji je protivnik bio Epsilon Eridani i ovoga puta sam izgubio sa svega dva boda razlike. Nadao sam se i trećoj partiji ali ipak je dotad sve bilo spremno za partiju Successorsa u dnevnom boravku. Ali prije i toga stigle su nam naručene pizze.

“Ne može se ići vojevati i osvajati s previranjima u želucu.” – Sun Valsimius, starohrvatski  mislilac, pisac i general

#787

Nakon objeda oko 18h napokon je sve bilo spremno za početak igre. No prije početka opisa bio bi red da i vas vjerne čitatelje upoznamo s nekolicinom informacija vezanim za samu igru.

Successors 4th edition (2021)

Povijest

Kao što ste već iz samog naslova uspjeli zaključiti radi se o već četvrtoj po redu inačici stare popularne igre. Prva edicija igre Successors izašla je davne 1997. godine u izdavaštvu tada iznimno popularnog i jakog izdavača Avalon Hilla. Već i sama prva inačica je nastala kao prirodna evolucija dvoje drugih starih naslova – We the People (1993.) koja se bavila američkim revolucionarnim ratom, te Hannibal: Rome vs. Carthage (1996.) gdje je tema sukoba bio Drugi Punski rat između Rima i Kartage. Obje igre su bile striktno za svega dvoje igrača, tako da je bilo iznimno zanimljivo proširenje na do 4 igrača u slučaju prvog Successorsa. Druga edicija igre je bila reimplementacija prve uz par izmjena koje su dale više opcija igraćim kartama. Međutim u trećoj inačici izdavaštvo 2008. preuzima GMT kolos koji dodatno polira pravila i izbacuje nepotrebne viškove.

Četvrta i zadnja inačica je rezultat uspješne Kickstarter kampanje PHALANX izdavačke kuće. Najveća promjena je definitivno proširenje igre tako da sada obuhvaća igru u do 5 igrača. Osim velikog kozmetičkog unaprjeđenja s prekrasnim skulpturama minijatura te jednako lijepo oslikanim kartama, sada su dodani i novi generali, dodatni scenariji, nove “Tihe”(Tyche) karte, pregršt novih komponenti, te izmijenjena mapa.

Premisa

Poslije smrti Aleksandra Velikog 323. godine prije Krista, veliko carstvo koje se prostiralo od Grčke i Makedonije na zapadu, preko Male Azije pa sve do granice s Indijom na istoku, te Egiptom na jugu, ostalo je bez jasnog nasljednika. Aleksandrovo tijelo se nije pošteno niti ohladilo, a njegovi vjerni generali tzv. Dijadosi, su već bili jedni drugima za vratom tko će postati nasljednikom velikog i moćnog carstva, ili ako ništa drugo barem regentom dok Aleksandrov malodobni sin ne napuni punoljetnost. Nije dugo trebalo da se veliko carstvo raskomada između nekoliko najmoćnijih frakcija, te da dođe do prvih otvorenih sukoba. Upravo će se 2-5 igrača naći u ulogama jedne od najmoćnijih frakcija u borbama i nastojanjima kako bi upravo njihova kuća stekla legitimna prava na upravljanje carstvom, ili ako im to ne uspije onda vojnim osvajanjima.

Komponente

Glavnina igre se odigrava na prekrasnoj karti istočnog Sredozemlja  obuhvativši cjelokupnu drevnu Grčku i Makedoniju, Malu Aziju, Egipat, te Bliski Istok gotovo sve do početka Indije. Cjelokupna karta je ispresijecana pozicijama koje predstavljaju manje i veće gradove, te utvrde, a svi zajedno su međusobno povezani različitim linijama. Linije povezanosti između pozicija su u ravnoj crti što predstavlja ceste, ili ispresijecane crte što pak predstavlja divlje puteve. Mali gradovi su predstavljeni u obliku krugova, veliki gradovi kao kvadrati, a utvrde kao šesterokuti. Pozicije mogu biti prazne, pod kontrolom nekog igrača, ili pod kontrolom minornih i nezavisnih frakcija.

Nekoliko povezanih pozicija gradova i utvrda tvori određenu regiju, a za čije kontroliranje će biti potrebno kontrolirati većinu pozicija unutar nje. Jednom kada se u tome uspije uzima se pripadajuća karta provincije te dobiva određeni broj bodova. Kontrola nad određenim provincijama može donijeti i razne druge pogodnosti.

Određeni pomorski gradovi imaju i morske linije prema raznim otocima i drugim pomorskim gradovima. Svaka pozicija koja je pod nečijom kontrolomn se označava s pripadajućom oznakom u boji te frakcije, tzv. oznaka političke kontrole.

Po mapi prikazanog svijeta će se pomicati minijature generala, a koji će također biti predstavljeni i sa svojim pripadajućim kartama na kojima će biti navedene njihove specijalnosti, ali i na kojim će se držati oznake raznih vojnih jedinica koje će biti pod komandom tog generala. U igri postoji nekoliko različitih vrsta jedinica, sve sa svojim posebnim specifičnostima.

Glavnina igre će se odigravati pomoću tzv. “Tihe” (Tyche) karata, a koje predstavljaju igraće opcije koje imate na raspolaganju. Inače “Tihe” je bila starogrčka božica sreće i sudbine. Same karte su tarot formata i prekrasno oslikane događajem koji predstavljaju.

Od ostalih komponenti tu su još minijature utjecajnih članova Aleksandrove obitelji, koje će se moći privući na svoju stranu u naporima stjecanja legitimiteta, unikatne D6 kocke, specijalne kocke koje se u borbama bacaju za jedinice slonova, karte provincija, oznaka prvog igrača, te oznaka uzurpatora koju u slučaju Kickstarter ekskluzive predstavlja glomazni prsten.

Za dobro razumijevanje igre tu će biti klasična pravila od 40 stranica, te dodatni priručnik s detaljnim opisom nekoliko zamišljenih krugova.

Uvjeti za pobjedu

U igri postoje tri različita načina na koji se može pobijediti. Neki su jednostavniji dok su drugi poprilično specifični.

1. Instant pobjeda

Izuzev prvog kruga igru je moguće instant pobijediti na jedan od dva načina. Prvi je da se uspije skupiti 18 legitimiteta te tako biti proglašen Aleksandrovim pravovaljanim nasljednikom. Drugi način je da se zavisno o broju igrača uspije skupiti dovoljna količina bodova. U 5 igrača to je 20, u 4 je 23, u 3 je 26, te u dva igrača je 29 bodova.

2. Pobjeda namjesništva

Nasljednik koji je podržan od strane moćnog regenta može naslijediti Aleksandrovo prijestolje te tako donijeti mir carstvu.

Ako se u pripremnoj fazi IV kruga ima kontrola nad Aleksandrovim sinom Aleksandrosom, te ako se ima najveći zbroj legitimiteta i bodova, tada taj igrač pobjeđuje pobjedom namjesništva.

Ako se navedeni uvjet ne ostvari, kasnije igrač u pripremnoj fazi V kruga koji kontrolira Aleksandrovog nezakonitog sina Herakla, te posjeduje najveći zbroj legitimiteta i bodova, također može pobijediti na navedeni način. Navedene pobjede je moguće spriječiti tako da se dade umoriti navedene nasljednike. Alternativno moguće je pobijediti na dva navedena načina i ako su nasljednici živi i nitko ih ne kontrolira, a posjeduje se dovoljan zbroj legitimiteta i bodova.

3. Pobjeda na kraju igre

Ako nitko ne ostvari pobjedu na kraju V kruga, tada pobjeđuje igrač s najvećim brojem bodova.

U slučajevima izjednačenja za pobjedu namjesništva i na kraju igre, gleda se sljedeći redoslijed uvjeta.

  1. Pobjeđuje igrač koji kontrolira Makedoniju
  2. Pobjeđuje igrač koji kontrolira najveći broj lojalnih i kraljevskih Makedonskih jedinica, te onih koje pripadaju elitnoj grupi srebrnih štitova.
  3. Pobjeđuje igrač koji kontrolira najstarijeg generala. Svaka karta generala ima na sebi određenu brojku, gleda se tko posjeduje generala s najvećim brojem.

Bodovanje

Bodovi se dobivaju kontroliranjem provincija. Svaka provincija ima određenu vrijednost koliki broj bodova donosi kontrola nada njom. Dodatni bodovi se dobivaju u sljedećim slučajevima:

Gospodar Azije (4 boda) – ako se kontroliraju provincije Frigija (Phrygia), Sirija (Syria) i Babilonija (Babylonia).

Najveća flota (3 boda) – igrač s najvećom flotom dobiva navedene dodatne bodove. Uvjet je da snaga flote mora biti minimalno 3. U slučaju da je jedan ili više igrača izjednačeno za navedenu stavku tada nitko ne dobiva bodove.

Kontrola Helesponta (2 boda) – igrač koji kontrolira pet riječnih gradova u navedenom tjesnacu dobiva navedene dodatne bodove.

Metropola – kod korištenja opcionalne “Tihe” karte osnivanjem metropole moguće je dobiti 2 dodatna boda. Također za svaku protivničku metropolu koju se uspije osvojiti dobiva se po jedan dodatan bod.

Legitimitet

Legitimitet predstavlja utjecaj kojim se polaže pravo na vladanje. Nikad ne može otići ispod 0, a moguće ga je povećati kroz cijeli niz različitih načina, jedan od najosnovnijih jest da se kontroliraju Aleksandrovi potomci i članovi obitelji. Svaki donosi određeni broj legitimiteta, s time da možete kontrolirati i više nasljednika istodobno. Međutim samo onaj s najjačim legitimitetom će tu brojku ubrojati u ukupnu. Legitimiteti članova obitelji se međusobno zbrajaju.

Aleksandros (Aleksandrov malodobni sin):  5 L

Filip (Aleksandrov brat):  4 L

Herakl (Aleksadnrov nezakonit sin):  2 L

Olimpija (majka):  3 L

Kleopatra (sestra):  3 L

Tesalonika (sestra):  2 L

Dodatni načini za dobivanja legitimiteta:

Prvak carstva:  3 L (svaki igrač započinje igru s 3 legitimiteta, međutim isti može izgubiti ako ničim izazvan napadne drugog igrača, osim ako taj nije uzurpator) .

Pokapanje Aleksandra u Peli:  10 L

Pokapanje Aleksandra u bilo kojem mjestu osim Pele, te kontroliranje njegove grobnice:  2 L

Kontrola Makedonije (strateg Europe):  2 L

Posjedovanje živog Perdikla u svojoj frakciji:  1 L

Posjedovanje živog Leonata u svojoj frakciji:  1 L

Igranje “Tihe” karte proročišta:  1 L

Igranje “Tihe” karte Perzijske podrške na protivničkog igrača: – 2 L

Igranje “Tihe” karte Osude na protivničkog igrača:  – 3 L

Priprema

Velika mapa se postavlja na sredinu stola tako da je lako dostupna svim igračima. Oznaka kruga s antičkim makedonskim znakom sunca Vergine se postavlja na I krug (323 – 320).

Odaberu se opcionalne “Tihe” karte koje će biti uključene u igru ili izbačene, te se tako kreiran špil dobro promiješa.

Oznake specijalnih bonus bodova, kao i posebne oznake legitimiteta se stavljaju na pripadajuća mjesta na igraćoj ploči. Sve oznake flota se također postavljaju na njihova predviđena mjesta.

Sve sive pozicije s oznakama antičke Korintske kacige popunjavaju se političkim oznakama pripadnosti neutralnim frakcijama. Također sve nezavisne vojske se postavljaju na svoje početne pozicije – Leosten (Leosthenes) u Lamiu, Arijarat (Ariarathes) u Komanu, te preostale tri vojske na svoja predviđena mjesta.

Oznake slonova, jedinica srebrnog štita te Helepolisa se drže na svojim posebnim mjestima. Sve ostale oznake jedinica se grupiraju prema vrsti i drže odmah pokraj igraće ploče.

Minijatura Olimpije se postavlja u Molossiu, Tesalonika u Pellu, Kleopatra u Sard, Herakl u Damask, te malodobni Aleksandros i Aleksandrova pogrebna kola se postavljaju u Babilon. Minijatura Filipa je na početku jedina izvan igre, no odigravanjem posebne “Tihe” karte se može uvesti u igru.

Karte glavnih generala se grupiraju u nekoliko različitih kupova – generali događaja, nedostupni generali, početni generali i rezervni generali. Generali događaja i nedostupni su uvijek isti nezavisno o broju igrača. Generali događaja i rezervni na početku započinju izvan igre, no odigravanjem raznih “Tihe” karata ili raznim drugim zbivanjima mogu ući kasnije u igru. Karte početnih generala se dobro promiješaju te zavisno o broju igrača podijele među njima. U 2 igrača svatko dobije četiri generala, u 3 svatko započne s tri generala, te u 4 i 5 igrača sa svega dva. Uza karte u ovom trenutku svi igrači uzmu i pripadajuće minijature.

Potom svaki igrač odabire boju svoje frakcije te uzima pripadajuću kartu kojom to predstavlja. Uza to svaki igrač uzima i 4 minorna generala u odabranoj boji, oznaku 3 legitimiteta prvaka, te plastične prstenove u odabranoj boji, a u koje umetnu svoje glavne generale kako bi označili pripadnost svojoj frakciji na mapi. Počevši od igrača koji je dobio Perdikla te idući lijevo od tog igrača u krug, svatko polaže po jednog svog generala u provinciju koja je navedena na njegovoj karti. Također se dodatno uzimaju i navedene početne jedinice koje pod komandom svakog generala. Nakon što svi postave sve svoje generale također si moraju pribilježiti na trakama s koliko bodova i legitimiteta započinju igru.

Pravila

Igra se odigrava u V krugova, u kojima svaki krug predstavlja određeni odmak godina. Svaki krug se sastoji od nekoliko faza kroz koje moraju proći svi igrači prije prelaska na iduću fazu igre. Prema redoslijedu igranja imamo sljedeće faze:

1. Faza pripreme

Zavisno o kojem krugu pripreme se radi moguće da će vrijediti nešto izmijenjena pravila.

I krug – preskače se faza dovođenja pojačanja, pogrebna kola se ne mogu micati iz Babilona, nije moguće pokopati Aleksandrovo tijelo, te nije moguća instant pobjeda.

II krug – moguće je odigravanje događaja “Tihe” karte “Peukest satrap Perzije”.

III krug – ako general Antipater nije umoren, igrač koji ga posjeduje uklanja ga iz igre te na njegovo mjesto dovodi Poliperhona kao zamjenu. Igrač koji posjeduje Antigona (bilo da je umoren ili živ), kao pojačanje u igru uvodi njegova sina generala Demetrija.

IV krug – Aleksandros dostiže punoljetnost te može naslijediti Aleksandrovo prijestolje, čime neki igrač može imati uvjete za pobjedu putem namjesništva. Alternativno igrač koji kontrolira Aleksandrosa ga može dati umoriti kako bi spriječio ovakvu pobjedu. Također ako Aleksandrovo tijelo do ovog kruga još nije pokopano, onda se iz igre uklanjaju pogrebna kola.

V krug – Herakl nasljeđuje Aleksandrovo prijestolje čime određeni igrač ponovno može postići pobjedu putem namjesništva. I u ovom slučaju se ovakva pobjeda može osujetiti tako da se umori Herakl.

Sada kada su sva specijalna pravila jasna možemo prionuti određivanju prvog igrača i uzurpatora. Igrač s najvećim brojem bodova dobiva oznaku uzurpatora, ili u slučaju Kickstarter inačice masivni Aleksandrov prsten. U slučaju da su dvoje ili više igrača izjednačeni za ovu titulu, igrač koji posjeduje generala s najvećim prioritetnim brojem. Kako je ovaj igrač zbog bodovne prednosti najveća prijetnja, svi ostali igrači ga mogu napasti bez ikakvih bojazni da će izgubiti titulu prvaka carstva, a time i 3 legitimiteta s kojima počinju igru. Napad bez povoda na ostale igrače gubi navedeni legitimitet.

Igrač s najmanjim brojem bodova određuje tko će biti prvi igrač te koji će biti redoslijed igranja. Ako su jedan ili više igrača izjednačeni za ovo onda se baca kocka te igrač s najmanjim rezultatom odlučuje.

2. Faza pojačanja

Na početku svake faze pojačanja sve oznake nekontroliranih i nezavisnih flota s pozicije raspršenosti se vraćaju na svoja pripadajuća mjesta na igraćoj ploči. Potom svaki igrač vraća sve generale i njihove jedinice s pozicije raspršenosti natrag na mapu, te svatko dobiva dvije dodatne jedinice plaćenika koje se uzmu iz rezervi.

Dodatno tko kontrolira provinciju Makedonije te onaj s najviše legitimiteta, dobivaju svaki po jednu jedinicu lojalnih Makedonaca. Kod izjednačenja gleda se igrač s najvećim prioritetnim brojem. Igrač s najvećim brojem bodova dobiva dvije jedinice plaćenika, a kod izjednačenja svaki igrač dobiva po jednu.

Postavljanje pojačanja se izvršava po redoslijedu igranja te se jedinice mogu postaviti na mapu samo na pozicijama koje su pod vašom kontrolom i na kojima u trenutku postavljanja nema protivničkih jedinica. Nije moguće postaviti više od dvije jedinice na neku poziciju, osim ako to nije pozicija velikog grada ili na kojoj se nalazi jedan od glavnih generala.

U slučajevima da na mapi više ne postoje pozicije na koje bi mogli postaviti pojačanja prema navedenim uvjetima, tada ih možete položiti na nekontroliranu poziciju ili onu koja pripada neutralnoj frakciji, ali pod uvjetom da se na njoj već ne nalaze jedinice protivničkog igrača. Usprkos svemu dodatni uvjet je da jedinice ne možete polagati na pozicije u sklopu provincije koja je pod vlašću nekog drugog igrača.

3. Faza miješanja i dijeljenja “Tihe” karata

Svaki krug se u špil umješavaju natrag sve već odigrane karte iz prethodnog kruga, te se nakon dobrog miješanja ovisno o broju igrača dijeli određen broj karata. U 2, 3 i 4 igrača svatko dobiva pet karata, dok u 5 igrača četiri. Valja pripaziti na odigrane karte koje se nakon odigravanja uklanjaju iz igre, takve karte se kako im i sam naziv kaže ne umješavaju natrag u špil.

4. Strateška faza

Glavnina akcija se odvija upravo u strateškoj fazi.

Strateška faza se sastoji od nekoliko rundi ovisno o broju igrača, u 2, 3 i 4 igrača je pet krugova, dok u 5 igrača četiri kruga. Svaki krug se sastoji od segmenata u kojima igrači izvršavaju određene akcije specifične za taj segment.

A. Segment predaje – uklanjanje s pozicija protivničkih političkih oznaka, postavljanje vlastitih političkih oznaka, izvršavanje opsada. Možete ukloniti protivničku političku oznaku ako se vaša vojska nalazi na datoj poziciji. Alternativno možete na praznim pozicijama na kojima se nalaze vaše vojske staviti svoje političke oznake. Protivničke pozicije s velikim gradovima je moguće opsjesti ako vašu vojsku sačinjavaju barem tri jedinice. Imajte jedino na umu da u borbama tijekom opsade mogu stradati i vaše jedinice, te ako na ovaj način spadnete na manje od tri jedinice na toj poziciji, automatski dolazi do prekida opsade.

B. “Tihe” segment – odigravanje jedne “Tihe” karte

Razlikujemo tri različite vrste “Tihe” karte – događaj (crni obrub), bonus (žuti obrub) i iznenađenje (crveni obrub).

Karte iznenađenja se mogu odigrati u bilo kojem trenutku strateške faze, čak i na protivničkim potezima. Po odigravanju izvrši se tekst na karti te se nakon toga vuče nova karta. Ako nemate zgodnih mogućnosti za odigrati kartu iznenađenja možete ju jednostavno odbaciti na svojem potezu kako biste vukli novu.

Karte događaja imate mogućnost odigrati za tekst koji je naveden na karti, ili za operacijske poene (brojka navedena u gornjem lijevom kutu). Kod odigravanja događaja karte jednostavno slijedite tekst kao i u primjeru s kartom iznenađenja. Kod odigravanja karte za operacijske poene možete iskoristiti navedenu brojku za jednu od sljedećih stvari. Možete aktivirati jednog generala s pripadajućom vojskom za marširanje, to jest pomicanje po mapi za navedenu brojku operacijskih poena. Možete za navedenu brojku operacijskih poena polagati političke oznake na pozicije susjedne onima koje kontrolirate. Uvjet je da novostečene pozicije moraju biti prazne i na njima ne smije biti protivničkih jedinica. I treća stvar za koju možete koristiti operacijske poene je za treniranje jedinica. Odaberete vrstu jedinice koju želite trenirati, uzmete njezinu oznaku, te ju za brojku operacije pomaknete na karti vaše frakcije za toliko pozicija. Za plaćenike je potrebno utrošiti ukupne vrijednosti 3 operacije, dok za jedinice lojalnih Makedonaca čak 7. Kada se dostigne navedena brojka jednostavno stavljate novu jedinicu na neku od pozicija pod svojom kontrolom.

Bonus karte je moguće prvo odigrati za događaj, a potom i za operacijsku vrijednost.

“Tihe” kartu operacijske vrijednosti 4 moguće je odigrati i za unaprjeđenje flote. Jednostavno se oznaka flote preokrene na drugu stranu s većim brojem.

U konačnici “Tihe” karte vrijednosti 3 ili 4 operacije možete odigrati za unajmljivanje novog glavnog generala iz rezervi. Uvjet je da brojka živućih glavnih generala ne smije prelaziti brojku s kojom ste počeli na početku igre, izuzev krugova IV i V. S pripadajućom minijaturom novog generala valja uzeti i kartu, te pripadajuće vojne jedinice koje dolaze s njim. Novi general dolazi u provinciju na mapi koja je navedena na karti. Može doći samo na poziciju na kojoj se ne nalaze protivničke jedinice. U slučaju da je pozicija pod kontrolom protivničke frakcije može se ukloniti njezina kontrola.

C. Segment aktivacije – pomicanje ili dovođenje plaćenika

U svakom aktivacijskom segmentu moguće je aktivirati sve vojske i generale, aktivirajući ih jednog po jednog. Alternativno umjesto aktivacija vojski i generala moguće je uvesti jednu jedinicu plaćenika kao pojačanje.

D. Segment prehranjivanja – praćenje veličine vlastitih trupa na mapi, te u slučaju da brojka premašuje brojku uzdržavanja određene pozicije, tada je potrebno ukloniti jednu jedinicu iz te vojske. Svaka pozicija može uzdržavati do maksimalno 8 jedinica, dok tranzitne svega 3.

5. Faza izolacije

U izolacijskoj fazi igrači po redoslijedu igranja moraju utvrditi koje su od njihovih političkih oznaka na mapi izolirane, te sve takve uklanjaju. Redoslijed igranja tu igra veliku ulogu te jedan igrač u potpunosti treba završiti s ovom fazom prije nego što idući počne s utvrđivanjem izolacije. Sve političke oznake moraju slijediti neprekinutu liniju do velikih gradova koji su pod kontrolom njihovih vlasnika, ili do njihovih vojnih jedinica. Sve pozicije pod kontrolom koje ne zadovoljavaju ovaj uvjet treba ukloniti s mape. Političke oznake koje pripadaju nezavisnim frakcijama nikad nije moguće izolirati.

6. Kraj kruga

Sve do kraja II i III kruga moguće je pokopati Aleksandrovo tijelo. Ako nitko prije ne ostvari pobjedu, kod završetka V kruga utvrđuje se tko je pobjednik na kraju igre.

Generali

Razlikujemo glavne i minorne generale. Glavni su predstavljeni prekrasnim minijaturama te pripadajućim kartama s određenim specifičnostima vezanim za njih, dok su minorni u igri predstavljeni običnim oznakama te ne dolaze s popratnim kartama. Minorni generali su zapravo inferiornije inačice glavnih. Ono što im je zajedničko jest da obje vrste dolaze s određenim borbenim rejtingom i inicijativom.

Inicijativa utječe na to koliko daleko general može pomicati svoju vojsku, koliko je dobar u presretanju protivničkih vojski, te koliko je spretan u izbjegavanju protivnika. Manji brojevi su pritom bolji.

Pomoću borbenog rejtinga generali mogu koliko toliko utjecati na ishod bitke. Lošiji rezultati na kockama se mogu modificirati tako da odgovaraju brojki borbenog rejtinga. U ovom slučaju veći brojevi su očito bolji.

Neki generali imaju i određene modifikatore popularnosti, što može utjecati na to koliko ih lojalno njihove trupe slijede u bitkama.

Svi generali imaju i svoj seniorni čin počevši od najvećeg broja 20 koji ima Perdikl, pa do najnižeg 0 kojeg imaju svi minorni generali.  Seniorni čin utječe na vodstvo generala nad vojskom, u slučaju da su dvojica ili više generala u sklopu neke vojne formacije. Samo jedan general može biti glavni zapovjednik vojnih formacija, svi ostali su njegovi podređeni, te ako se nalaze u istoj vojnoj grupi njihove minijature/oznake se postavljaju na kartu zapovjednog generala. Viši seniorni čin također ide u prilog kod odlučivanja oko raznih izjednačenja.

Usprkos boljim rejtinzima od minornih generala, glavne generale možete trajno izgubiti ako poginu u bitci, ili odigravanjem neki specijalno gadnih “Tihe” karata. Postoji opcija regrutiranja novih glavnih generala iz rezervi, međutim niti jedan od njih neće biti iste kvalitete poput onih početnih s kojima se započinje igra. No opet su daleko kvalitetniji od uobičajenih minornih generala, a koji će vam uvijek biti na raspolaganju i koje ne možete izgubiti. Karte početnih generala su prikazane s ljubičastom podlogom, rezervni i oni koji ulaze u igru putem odigravanja raznih “Tihe” karata imaju sivu pozadinu. Kada su određeni uvjeti postignuti možete uvesti nove rezervne generale, pod uvjetom da poštujete pravilo maksimalnog broja glavnih generala koje možete posjedovati u bilo kojem trenutku.

Svi minorni generali imaju identičnu inicijativu 4 i borbeni rejting 2. Na svojim potezima u strateškoj fazi igrači mogu postavljati svoje minorne generale na mapu, dok god isti imaju barem jednu vojnu jedinicu kojom mogu zapovijedati. Minorni generali se mogu uvesti čak u na pozicije glavnih gradova koji su pod opsadom. U slučaju da glavni general pogine usred bitke, može se automatski uvesti minorni general da preuzme vodstvo nad vojskom, te se to može napraviti čak i na protivničkom potezu. Sve minorne generale koji ostanu bez jedinica pod svojom komandom valja ukloniti s mape.

Vojne jedinice

Oznake vojnih jedinica predstavljaju različite formacije falangista, hoplita, peltasta, lake i teške konjice, borbenih slonova, opreme za opsadu itd. Svaka jedinica osim svog fizičkog prikaza sadrži i brojku s lijeve strane koja označava točnu brojku jedinica specifične oznake. Oznake s većim brojevima se po potrebi mogu razbijati na oznake s manjim brojevima kada se radi razdioba vojske. S desne strane u zagradi je brojka koja označava ukupnu borbenu snagu jedinice.

Vojsku čine jedna ili više vojnih jedinica pod vodstvom generala. Vojne jedinice bez generala se ne mogu pomicati, presresti neprijatelja, ili pokušati istog izbjeći.

Razlikujemo nekoliko primarnih vrsta jedinica.

Jedna od najosnovnijih su plaćenici, a čije oznake su osim ilustracije jedinice označene sa smeđom pozadinom kako bi ih se lako prepoznalo. Brzo se dolazi do njih, ali isto ih se tako brzo može i izgubiti u bitkama.

Ratni slonovi su posebna vrsta plaćenika koji ulaze u igru samo putem odigravanja posebnih “Tihe” karata. Za razliku od svih ostalih jedinica imaju varijabilnu snagu, što znači da se za njih u borbama bacaju specijalne kocke. Prema rezultatima mogu imati apsolutno devastirajući učinak na protivničke snage, ili mizeran do praktički nikakav.

Jedinice srebrnih štitova su bijelih pozadina te ulaze u igru putem odigravanja specijalnih “Tihe” karata. Za razliku od svih drugih jedinica njihova brojka se ne može niti na koji drugi način povećati regularnim regrutiranjem, te se ne mogu razdvajati na manje jedinice.

Lojalne makedonske jedinice dolaze s bijelim pozadinama te predstavljaju udarne trupe lojalne vašoj frakciji. Treba utrošiti puno operacijskih poena u njihovo treniranje, međutim puno su jači od običnih plaćenika.

Kraljevske makedonske jedinice su istovjetne po izgledu lojalnim, izuzev ljubičaste trake koja prolazi sredinom oznake. Njihova lojalnost je primarno prema samom carstvu, a tek sekundarno prema frakciji koja njima upravlja. Prema tome uoči bitke lako mogu prijeći u protivnički tabor ako zaključe da drugi general polaže veća prava na Aleksandrovu ostavštinu. Tu se moramo vratiti na već spomenuti prestiž svakog generala. Gleda se zbroj legitimiteta pojedine frakcije, te popularnost suprotstavljenih generala. Na prestiž mogu također utjecati i pojedine “Tihe” karte. Prestiž se kod glavnih generala može dodatno ojačati pobjedom nad nezavisnom (neutralnom) vojskom. Prilikom borbe na poziciji s Aleksandrovim pogrebnim kolima, ili na mjestu gdje je pokopan, branjenik trenutno dobiva +4 prestiža u datoj borbi. Nakon utvrđivanja prestiža suprotstavljenih strana, kraljevske makedonske trupe mogu odbiti sudjelovati u sukobu ako ih vodi general s manjim prestižom, a po porazu vlastitog generala prelaze na protivničku stranu. Kako bi igrač s manjim prestižem među svojim generalima izbjegao ovakve scenarije, može svojevoljno raspustiti kraljevske makedonske jedinice i ukloniti ih s mape.

Osim u kopnenim i pomorskim bitkama postoji i niz drugih načina na koje se mogu gubiti jedinice. Segment prehranjivanja kada se gleda limit veličine vojske na pojedinoj lokaciji smo već spomenuli, no postoje i razne “Tihe” karte koje također mogu desetkovati protivničke vojske. Još jedan od načina je prolaskom vojske kroz poziciju utvrde koja je pod protivničkom vlašću, prilikom čega se baca kocka i rezultat se referencira prema pripadajućoj tablici gubitaka.

U igri postoji i pet nezavisnih vojski koje su predstavljene posebnim sivim oznakama s nazivima generala, prikazom inicijative s lijeve strane, borbenog rejtinga s desne, te broja s donje strane koji sadržava informaciju veličine vojne formacije. Nezavisne vojske ne dobivaju niti gube jedinice tijekom bitke, a kako bi ih se eliminiralo potrebno ih je vojno pobijediti u bitci. Ove vojne formacije su neprijateljski nastrojene prema svim igračima te prijateljski jedne prema drugima. Za njihovo eliminiranje je moguće steći dodatnu popularnost generala koji u tome uspiju.

Flote su predstavljene oznakama s dvije strane, jednom normalnom s manjom brojkom, te drugom unaprijeđenom većom. Flote se primarno koriste za sigurna pomorska putovanja vlastitih vojski i pri ometanju protivničkih. Također imaju korisnu svrhu prilikom opsjedanja lučkih velikih gradova. U borbama je brodovlje moguće rastjerati, ali nikada u potpunosti eliminirati. Svaka flota pripada specifičnoj regiji, te kada se na kopnu ovlada tom regijom automatski se preuzima i komanda nad njenom flotom. Jednako tako se i gubi komanda kada se izgubi vlast nad tom regijom.

#793

Aktivacija i pomicanje

Prije aktivacije moguće je razdijeliti određene veće formacije na više manjih. Nema limita koliko jedinica možete imati u vojsci, ili koliko ih može biti pod vodstvom generala. Samo valja pripaziti koji je limit uzdržavanja pojedine pozicije.

Postoje dvije vrste aktivacija. U segmentu aktivacije sve vojske pod komandom generala je moguće aktivirati jednu po jednu. U “Tihe” segmentu odigravanjem karte moguće je aktivirati svega jednu vojsku pod komandom generala.

Prilikom pomicanja generali mogu pokupiti po putu ili odbaciti vojne jedinice, te članove kraljevske obitelji. Članovi kraljevske obitelji se mogu pomicati samo uz pomoć generala. Prilikom odbacivanja vojnih jedinica i članova kraljevske obitelji po putu na protivničkim ili neutralnim pozicijama, valja s njima ostaviti i generala kako bi bilo jasno kome pripadaju. Kod napada na lokaciju s velikim gradom branitelj može automatski povući vojne jedinice i članovi kraljevske obitelji iza obrambenih zidova grada, pod uvjetom da se poštuje broj vojnih jedinica koliko grad može podržavati. Minorni general ne može putovati i usput pokupiti glavnog generala i njegovu vojsku, budući da mu je podređen.

Određivanje udaljenosti koju general može prevaliti s vojskom u “Tihe” segmentu je prilično jednostavno, to je broj operacijskih poena same karte koja se odigrava za pomicanje, ili specifični tekst događaja. U aktivacijskom segmentu se baca jedna D6 kocka te u specijalnoj tablici gleda red rejtinga inicijative pojedinog generala i stupac rezultata bačene kocke. Pozicija na kojoj se kose ove dvije brojke daje konačan rezultat poena za pomicanje specifičnog generala. Rezultat D6 kocke se obračunava za sve igračeve generale u navedenom segmentu, o konačnim poenima za pomicanje će još samo ovisiti rejting inicijative pojedinih generala. Prilikom pomicanja ako bi se po putu pokupio general s višim seniornim činom, onda se broj poena pomicanja automatski prilagođava njegovom rezultatu tablice.

Poeni za pomicanje se troše na različite načine. Po normalnoj cesti (pravilna crta) vrijedi 1 poen = 1 pomicanje, kod teško dostupnih puteva kroz planine i tjesnace (isprekidana crta) vrijedi 2 poena = 1 pomicanje, kod morskih putanja (plave isprekidane crte) vrijedi 1 poen = 1 pomicanje, kod preko Mediteranskih putanja (isprekidana crta s oznakom 2) vrijedi 2 poena = 1 pomicanje. Pomicanje unutar ili izvan velikih gradova ne košta ništa. Prilikom opsade gradova jurišanje na zidine troši 2 poena, pritom se ne smije zaboraviti da je za to potrebno posjedovati najmanje tri vojne jedinice, također takva vojska može za 2 poena ukloniti protivnički politički utjecaj s pozicije nekog manjeg grada.

Prilikom pomicanja treba obratiti pozornost na niz stvari. Prilikom pomicanja preko pozicije s utvrdom koja je pod kontrolom nezavisne frakcije, ta vojska će morati baciti kocku i referencirati se prema tablici gubitaka. Kod dolaska na poziciju velikog grada, na kojoj se uzgred još nalazi protivnička vojska, igrač koji je napadnut ima opciju zajedno s generalima povući do dvije vojne jedinice iza zidina grada.

U slučaju da se general samostalno pomiče bez pratnje vojnih jedinica, te dođe na lokaciju suparničkog generala koji je također bez svoje vojne pratnje, igrač koji dolazi na tu poziciju se mora automatski povući. Prilikom napada na igrača koji nema titulu uzurpatora, napadač gubi titulu prvaka carstva, a zajedno s time i 3 legitimiteta s kojima započinje igru. Kod napada s vojskom na protivničkog generala bez vojnih jedinica, taj general se jednostavno razbježi i nije dostupan za korištenje do idućeg kruga. Također ako napadač ima puno brojniju vojsku u odnosu na branitelja, u omjeru od barem 5 naprama 1, vojska branitelja se također mora raspršiti.

Nezavisne vojske se također mogu aktivirati i pomicati tijekom igre. Na početku igre vojska pod vodstvom Leostena (grčka vojska), te ona Arijarata (kapadocijska vojska) započinju na mapi aktivne. Vojske Philona (grčki kolonisti), Glauka (Iliri), te Seuta (Skiti), igru započinju neaktivni na svojim pozicijama izvan igre. Neaktivne nezavisne vojske se mogu aktivirati i pomicati odigravanjem specifičnih “Tihe” karata, npr. “23 000 grčkih vojnika”, “Migracija ilirskih plemena”, “Invazija Skita”. Prilikom odigravanja jedne takve karte mogu se jedna za drugom pomicati i sve ostale nezavisne vojske. Svaka nezavisna vojska ima 3 poena za pomicanje. Kod dotad neaktivnih vojski prvi poen moraju uvijek potrošiti za ulazak na mapu. Ako nezavisna vojska započinje pomicanje s pozicije manjeg grada ili utvrde, igrač koji je odigrao “Tihe” kartu može odabrati da umjesto pomicanja zauzmu navedenu poziciju svojom političkom kontrolom. Neke od restrikcija nezavisnih vojski su da ne mogu putovati morskim putevima (osim preko tjesnaca), ne mogu se nalaziti unutar zidina velikog grada, moraju se pomicati jedna po jedna ali mogu završiti na istoj poziciji kao i druga nezavisna vojska. Philon sa svakim pomicanjem mora napredovati prema zapadu osim ako ne troši poene za širenje političkog utjecaja na svojoj poziciji. Arijarat ne smije napustiti regiju Kapadocije. Na kraju poteza ako nezavisna vojska okupira poziciju pod kontrolom nekog od igrača, može ukloniti njegov politički utjecaj s te pozicije.

#795

U duhu savezništva usmjerenih ka zajedničkom neprijatelju, igrači si mogu međusobno dodjeljivati prolaze suparničkim vojskama, ako prolaze kroz pozicije na kojima se već nalaze njihove vojske, pod uvjetom da ne staju na dotičnoj poziciji ili na nekoj koja sadrži veliki grad. Naravno igrači kojima se dodjeljuje slobodan prolaz nemaju nikakvih obveza da se drže svoje date riječi. Gledam u tebe Game of Thrones. Nezavisne frakcije nikada nikome ne dodjeljuju prolaze kroz pozicije koje sadrže njihovu vojsku. Alternativno ako suparnička vojska prolazi pored lokacije na kojoj se nalazi vojska druge frakcije, ako se igrač tako odluči može pokušati presresti protivničku vojsku. Presretanje se može izvesti samo ako do njega dolazi na poziciji koja pripada frakciji koja presreće, ako pozicija ne pripada niti jednoj strani, ili ako strana koja presreće već ima neke svoje jedinice na toj poziciji. Presretanje se također ne može odviti na pozicijama koje su odvojene isprekidanom crtom (planinski prolazi i tjesnaci), s polazišne točke s koje se pomiče protivnička vojska, te ako se protivnička vojska već povlači. Moguće je pokušati samo jedno presretanje s pojedine pozicije, a u slučaju da više igrača pokušava istodobno izvršiti presretanje, procedura se odvija po redoslijedu igrača. Kod pokušaja presretanja može se koristiti samo dio raspoloživih vojnih jedinica. Nakon što je odlučeno koji general i s koliko jedinica će pokušati izvršiti presretanje, baca se D6 kocka te u slučaju da je rezultat veći od inicijative, presretanje je uspješno i igrač pomakne dotičnog generala i sve odabrane jedinice na poziciju suparničke vojske. Moguće je izvesti samo jedno presretanje, pa tako onda eventualno drugi igrači koji su imali istu namjeru više to ne mogu učiniti.

Kao odgovor na uspješno presretanje suparnička vojska se može povući. Jednostavno povuku svojeg generala sa svim raspoloživim snagama za jednu poziciju unatrag iz smjera iz kojeg su došli, te se nakon toga više ne mogu pomicati.

Kod započinjanja bitki strana koja je napadnuta se može pokušati izvući iz sukoba. Kako bi se izvelo tako nešto, strana koja pokušava izbjeći sukob mora imati otvoren slobodan put prema teritoriju pod svojom kontrolom, bilo da ga kontroliraju političkim utjecajem ili se na dotičnoj poziciji nalaze prijateljske vojne jedinice. Nisu mogući pokušaji izbjegavanja protivnika putem planinskih prolaza i tjesnaca. Također nisu mogući pokušaji izbjegavanja ako je protivnička strana uspješno izvršila presretanje. U slučaju da se dva igrača istodobno odluče za izbjegavanje sukoba, proces se odvija po redoslijedu igranja. Kada je sve odlučeno baca se D6 kocka i ako je broj veći od inicijative generala, izbjegavanje je uspješno izvedeno, te se cjelokupna vojska sa svim podređenim generalima i članovima kraljevske obitelji mogu udaljiti za 1 do 2 pozicije. Pritom se vojska ne može dijeliti niti ostavljati po putu. U slučaju neuspješnog izbjegavanja navedena frakcija neće imati potporu lokalnih trupa u nadolazećoj bitci.

Kopnena borba

Uoči same bitke igrači mogu odigrati “Tihe” karte iznenađenja kako bi utjecali na ishod bitke, npr. “Pobuna”, “Konjanička superiornost” itd. Kod susreta vojski u čijem sastavu se nalaze i kraljevske makedonske jedinice, valja odrediti prestiž obje sukobljene strane. Strana s manje prestiža i koja u sastavu ima kraljevske makedonske jedinice će odbiti sudjelovati u sukobu, a u slučaju da se vojska sastoji samo od njih prijeći će na protivničku stranu. Također u slučaju poraza sve kraljevske makedonske jedinice prebjegavaju pobjedničkoj strani.

Prilikom kalkuliranja ratnih poena, igrač koji ima političku kontrolu pozicije na kojoj se odvija sukob dobiva 1 poen kao potporu lokalnih jedinica, te još 2 dodatna poena ako kontrolira cijelu provinciju. Iznimka je ako se vojska pokušala izvući iz sukoba, onda se automatski gubi bilo kakva lokalna pomoć.

Nakon toga se kreće s kalkuliranjem ukupne snage obje vojske. Ako jedinice slonova sudjeluju u sukobu onda se u ovom trenutku bacaju njihove posebne D6 kocke te zaračunavaju rezultati s njih. Svaka oznaka na kocki s prikazom siluete slona predstavlja jednu snagu. Tom broju se pridoda vojna snaga svih jedinica u sukobu (brojke u zagradama), te još dodatno eventualni bonus potpore lokalnih jedinica. Ovo predstavlja ukupnu vojnu snagu pojedine vojske. Potom obje strane bacaju dvije uobičajene D6 kocke, svi rezultati manji od generalovog borbenog rejtinga se mogu namjestiti na tu brojku. Tako nikada ne možete imati rezultat manji od borbenog rejtinga generala koji upravlja s dotičnom vojskom. Ovako dobiveni rezultat predstavlja utjecaj terena na kojem se odvija sukob. Na kraju se u posebnoj tablici borbi, prema datim informacijama gleda konačni ishod sukoba.

Pobjednička strana uvijek gubi jednu vojnu jedinicu po svojem izboru, osim ako ratni zgoditak nije duplo bolji od protivničke strane, u tom slučaju ne gube ništa. Ako pobjednička strana ostvari barem 1 zgoditak, a suparnička 0, pobjednik također u tom slučaju ne gubi ništa.

Gubitnička strana gubi sve svoje jedinice plaćenika i slonova, lojalne makedonske jedinice i jedinice srebrnih štitova trpe gubitke prema posebnoj tablici, a sve preživjele jedinice skupa sa svim generalima se rasprše i nisu dostupni do idućeg kruga. Kraljevske makedonske jedinice na koncu prelaze na stranu pobjednika.

Ako je rezultat izjednačen, obje strane izgube jednu vojnu jedinicu po svom izboru. Također frakcija koja je inicirala bitku mora povući na susjednu praznu poziciju vojsku pod zapovjedništvom generala, te eventualno svim članovima kraljevske obitelji. Strana koja je pokušala izvršiti proboj iz grada pod opsadom se mora povući natrag u grad.

Kod slučajeva da je jedna strana ostvarila rezultat 9 prilikom bacanja kocaka i modifikacije rezultata za utjecaj terena, te je u sukobu sudjelovao jedan od glavnih generala na toj strani, tada se baca kocka kako bi se ustanovilo je li dotični general poginuo u bitci. Jednostavno se baca jedna D6 kocka i gleda dobiveni rezultat. U slučaju da je ishod borbe bio neriješen ili pobjeda, general pogiba na dobiveni rezultat od 6. Kod poraza pogiba na rezultatima 5 ili 6. U navedenim slučajevima general je trajno uklonjen iz igre.

Nakon bitke pobjednička strana ima mogućnost preuzeti članove kraljevske obitelji od gubitnika.

Kod poraza nezavisnih vojski pod komandom Seuta i  Glauka, njihove oznake se vraćaju na početnu poziciju i postaju neaktivne. Sve ostale nezavisne vojske se nakon poraza uklanjaju iz igre.

Opsade

Do opsada dolazi kada vojska jedne frakcija dođe na poziciju suparničke, te se na toj poziciji nalazi glavni grad dotične provincije. Također opsadom se smatra kada vojska dođe na poziciju neutralne frakcije. Kako bi se uopće imalo uvjeta za započinjanje opsade napadačeva vojska mora biti sačinjena od barem 3 vojne jedinice. Za započinjanje opsada valja u segmentu odigravanja “Tihe” karata odigrati barem onu vrijednosti 2 poena. Potom se baca kocka, uračunavaju brojni modifikatori pogodni za napadača i branitelja, te se gleda posebna tablica opsade. Prikazani dobici su odvojeni kosom crtom / , s lijeve strane crte je brojka zgoditka, dok je s desne strane broj mogućih gubitaka kod napadača. Svaki zgoditak se označava posebnom oznakom na mapi pored grada koji je pod opsadom. Za uspješni proboj i osvajanje glavnog grada potrebno je skupiti 3 zgoditka, za osvajanje nezavisnih utvrda potrebno je ostvariti 2, dok kod malih nezavisnih gradova svega 1. Maksimalno se po krugu mogu izvršiti do dvije radnje opsade po poziciji.

Ako tijekom opsade napadaču usred napada na grad broj vojnih jedinica padne ispod 3, ne može više napadati grad dok god ne dovede pojačanje i poveća ovaj broj. Branitelji se mogu obraniti i odbiti opsadu ako se prilikom napada eliminiraju sve jedinice s agresorske strane, svi eventualno prikupljeni zgodici su u tom slučaju izgubljeni.

Pomorske flote i pomicanje

Kod prekomorskih pomicanja treba obratiti pozornost na sljedeće stvari:

  • igrači koji i nemaju flotu se također mogu pomicati pomorskim linijama
  • najviše jedan igračev aktivirani general se po segmentu može pomicati pomorskim linijama
  • u vojsci koja se pomiče preko mora može biti najviše 8 jedinica i bilo koji broj generala i članova kraljevske obitelji
  • tijekom jedne aktivacije vojska ne može započeti putovanje po moru, iskrcati se na kopno, te nakon toga se ponovno vratiti na more
  • sve jedinice moraju završiti svoj potez na kopnu, ne mogu ostati plutati morskim plavetnilom
  • nezavisne vojske se ne mogu kretati pomorskim linijama

Prilikom kretanja pomorskim putevima treba obznaniti ostale igrače prati li vojsku eventualno dostupna flota brodova. U slučaju posjedovanja veće flote može se odabrati hoće li cijelo ili samo neko ratno brodovlje pratiti pomorsko putovanje. Polazak iz luke pomorskog grada ne troši poene za pomicanje, svo ostalo pomorsko pomicanje je u omjeru 1 poen = 1 pomicanje, osim u slučaju preko Mediteranskog pomicanja što troši 2 poena. Prilikom pomicanja po moru svi ostali igrači koji posjeduju flote mogu najaviti pomorsko presretanje ako se vojska koja putuje približi za 1-2 udaljenosti od pozicija koje kontroliraju. Kod presretanja ne moraju nužno koristiti svu svoju raspoloživu flotu. Također mogu ovom prilikom igrati nezgodne “Tihe” karte – “Magla” ili “Oluja na moru”. Nakon toga se razrješuje pomorska bitka koja se odvija tako da obje strane zbroje snagu svoje ratne flote (zbroj svih oznaka raznih trijema, ako se ne posjeduje flota ovaj broj je uvijek 0). Potom obje strane bacaju dvije D6 kocke i referenciraju se prema tablici sukoba koja određuje konačan ratni zgoditak. Kod izjednačenja niti jedna strana nema gubitaka u brodovlju, te igrač koji je bio na potezu s pomicanjem može nastaviti svoj put do idućeg eventualnog presretanja od strane neke druge frakcije. U slučaju pobjede igrača koji je pomicao vojsku sva protivnička flota je rastjerana i nedostupna do idućeg kruga. U slučaju poraza strana koja se zaputila na putovanje ostaje bez brodovlja, vojska trpi gubitke prema posebnoj tablici, te se mora vratiti u pomorski grad iz kojeg je krenula i tamo završava sa svojom aktivacijom. Prilikom pomorskog povlačenja ne mogu biti napadnuti od strane flota drugih frakcija.

Članovi kraljevske obitelji

Igra ne samo da prati vojne kampanje koje malo pomalo razaraju carstvo, već prikazuje i dramatični kolaps kraljevske dinastije nakon Aleksandrove smrti. Brojne od njih će kako u stvarnoj prošlosti, tako i u igri snaći tužne sudbine. Članovi kraljevske obitelji pridonose legitimitetu frakcije koja ima kontrolu nad njima. Na početku igre na mapi se na određenim lokacijama nalaze Aleksandrov tek rođen sin Aleksandros,  nepriznat sin Herakl, te pogrebna kola s tijelom samog vladara poznatog svijeta. Polubrat Filip ulazi u igru tek igranjem “Tihe” karte “Euridika govori u ime Filipa”. Kontrola nad nasljednicima se može lako steći svega dolaskom generala na njihovu poziciju, ili kroz širenje političkog utjecaja. Utjecaj nad njima se gubi ako ih se ostavi nebranjene na nekoj poziciji, na koju u međuvremenu dođe general koji pripada drugoj frakciji.

Od ženskih likova tu su Aleksandrova majka Olimpija, te sestre Kleopatra i Tesalonika. Kontrola nad njima se može ostvariti samo igranjem “Tihe” karata, plus na njihovim lokacijama se mora nalaziti jedan vaš general. Utjecaj nad njima se gubi ako ih se ostavi nebranjene na nekoj poziciji, na koju u međuvremenu dođe general koji pripada drugoj frakciji. Međutim ta druga frakcija ne dobiva utjecaj nad njima dok god se ponovno ne odigraju njihove posebne “Tihe” karte.

Nekontrolirani ženski likovi se mogu pomicati samo pomoću posebne “Tihe” karte. U svim ostalim slučajevima članovi kraljevske obitelji se mogu pomicati samo uz pomoć generala. Pritom ih se po putu može ostavljati na drugim lokacijama, ali pritom valja imati na umu da ako su bili pomicani pod vodstvom jednog generala, ne mogu unutar istog poteza biti ponovno pomicani s drugim.

Postoje dva načina kako članovi kraljevske obitelji mogu poginuti. Jedan je igranjem “Tihe” karte trovanja. Drugi način je specifičan samo za Aleksandrosa i Herakla, tako da ih se dade pogubiti u pripremnoj fazi IV odnosno V kruga. Povijesno gledano svi članovi obitelji su na koncu na neki način skončali užasnom smrću.

Opcionalna pravila

Zato što pravila nema nikad dosta, evo još i nekih dodatnih opcija.

Opcionalne “Tihe” karte

Mogu se uključiti u klasičnu igru tako da ih se jednostavno umiješa sa svim standardnim kartama. Lako ih je razlikovati po oznaci “O”.

Jedna od najposebnijih je ona vezana za osnivanje prijestolnice. Moguće je odabrati bilo koju poziciju na mapi, te se na nju postavlja posebna oznaka. Od tada pa nadalje ta pozicija se tretira po pravilima standardnih glavnih gradova, a igrač koji osnuje prijestolnicu dodatno uzima oznaku 2 boda koju polaže na kartu svoje frakcije. Tijekom igre ako protivnička frakcija osvoji nečiju prijestolnicu, igrač koji je bio osnivatelj gubi 2 boda, a osvajač dobiva oznaku glavnog grada te ju preokreće na suprotnu stranu s prikazom 1 boda. Navedena pozicija od tada gubi titulu glavnog grada te postaje još jedan mali provincijski gradić.

Povijesno gledano većina Aleksandrovih generala su poslije njegove smrti osnovali vlastite prijestolnice koje su nosile nazive po njima ili njihovoj obitelji.

Herakl

Za razliku od standardnih pravila, u opcionalnima Herakl slično kao i Filip partiju započinje izvan igre. Ulazi na lokaciju Pergama tek kada netko dade umoriti zakonitog sina Aleksandrosa.

Opet povijesno gledano Aleksandrov nezakonit polu-perzijski sin vodio je uobičajeni život s majčinom obitelji, sve do trenutka Aleksandrosove i Filipove smrti. Nakon toga postaje značajnijim igračem u borbama Aleksandrovih generala.

Pogrebna kola

U I krugu igre, igrač koji ima kontrolu nad minijaturom pogrebnih kola može odigravanjem “Tihe” karte vrijednosti 4 poena, dati ista izgraditi i početi pomicati po mapi. U standardnim pravilima u I krugu se pogrebna kola ne mogu pomicati s početne pozicije u Babilonu. Međutim i dalje nije moguće Aleksandra dati svečano pokopati u I krugu igre.

Uništenje pogrebnih kola

Ako bi nezavisna vojska ili frakcija ikad uspjeli doći u posjedstvo pogrebnih kola, automatski ih uništavaju.

Opcionalna opsada

Svaki put kad bi tijekom opsade glavnog grada bio postignut 3 zgoditak, te ako se unutar njega nalaze protivničke vojne jedinice, umjesto zauzimanja grada može se eliminirati po jedna protivnička jedinica. Npr. opsada je na 2 zgoditka, te je igrač koji vrši opsadu uspio ostvariti još 2 zgoditka, umjesto zauzimanja grada odabire eliminaciju dvije protivničke jedinice.

Kraljevske makedonske jedinice u opsadama

Ako se kraljevske makedonske jedinice nalaze u vojsci koja se sprema izvršiti prepad na grad pod opsadom, određuje se prestiž obje strane. Ako je prestiž manji kod napadača kraljevske makedonske jedinice neće sudjelovati u opsadi, što onda može imati značaj za minimalni limit potrebnih jedinica kako bi se uopće napalo grad.

Gubici uslijed nedostatka mogućnosti prehranjivanja jedinica

U segmentu prehranjivanja ako se na određenoj poziciji nalazi više vojnih jedinica od brojke koliko ih ta pozicija može prehranjivati, tada umjesto gubljenja jedne bilo koje jedinice treba se konzultirati s tablicom gubitaka.

Limit pomicanja 8 vojnih jedinica

I dalje nema limita koliko jedinica može biti na jednoj poziciji, međutim ne može ih prilikom pomicanja biti više od 8 u jednoj grupi, ili za presretanje protivničke vojske s više od 8, osim u slučaju izbjegavanja.

Konjica

S ovim pravilima se uvodi više posebnosti kod jedinica koje su na svojim oznakama oslikane kao različite vrste konjanika. Njihove oslikane razlike nemaju nikakvog značenja osim vizualnog, za sve prikazane konjanike vrijede ista pravila.

Kod nezavisnih vojski jedna vojna jedinica se smatra konjaničkom.

Kod pripreme igre uza standardno dobivanje vojnih jedinica sada svaki general započinje igru i s jednom dodatnom konjanika.

Ako se kontroliraju provincije Tesalije, Makedonije, Tracije, Armenije, Kapadocije, Medije, Farsa ili Sousiane, u fazi dovođenja pojačanja umjesto dvije jedinice plaćenika sada se dobiva jedna konjanika i jedna plaćenika. Ovo ne mijenja dodatne jedinice plaćenika koje se dobivaju za posjedovanje najviše bodova.

Za treniranje konjanika potrebno je skupiti 6 operacijskih poena.

Kod opsada manjih gradova i utvrda ako se barem jedna konjanička jedinica nalazi u vojsci, potrebno je utrošiti svega 1 poen pomicanja za prepad na naselje, umjesto uobičajena 2. U slučaju gubitaka kao rezultata kocke, umjesto uklanjanja jedinice može se alternativno raspršiti jedna konjanička. Kod opsada glavnih gradova ne vrijedi ovo pravilo.

Prilikom uklanjanja protivničkih političkih oznaka u manjim gradovima s vojskom u kojoj se nalazi i konjica, dovoljno je utrošiti 1 poen pomicanja za njihovo uklanjanje.

Prilikom pomicanja vojski s konjicom kroz pozicije protivničkih utvrda gleda se rezultat u prvom stupcu.

Kod presretanja protivnika s vojskom koja sadržava i konjicu, general dobiva modifikator od +1 na rezultat kocke. Ako vojska koju se presreće u svom sastavu ima konjicu tada protivnički general dobiva -1 modifikator na rezultat kocke.

Slično je i kod izbjegavanja. Ako general koji nastoji izbjeći protivničku vojsku pod svojom komandom ima i konjicu dobiva +1 modifikator na rezultat kocke, ako protivnička strana ima konjicu onda je pak modifikator -1 na rezultat.

Kod računanja borbi strane s konjicom dobivaju +1 modifikator, osim kod slučajeva kada suparnička strana ima slonove s barem jednom dobivenom snagom na kockama. Gubitnička strana sukoba gubi svu svoju konjicu. Još gora je situacija kada pobjednička strana ima konjicu a gubitnička nema, tada je na kraju sukoba modifikator gubitaka +2.

Raštrkana flota

Sve raštrkane flote se više ne vraćaju automatski u idućem krugu tijekom faze pojačanja. Umjesto toga u “Tihe” segmentu može se odbaciti bilo koja bonus karta ili događaj kako bi se povratila jedna flota. Oznaka jedne flote se vraća natrag u posjedstvo otkrivena stranom s manjim prikazanim brojem. Na ovaj način se flote po cijenu odigravanja karata mogu povratiti pod kontrolu već i u krugu unutar kojeg su izgubljene.

Reakcije nezavisnih vojski

Generali koji su dio nezavisnih vojski sada mogu pokušati izvesti kopnena presretanja i/ili izbjegavanja. Sve jedinice pod vodstvom pojedinog nezavisnog generala sudjeluju u presretanju ili izbjegavanju. Ako se više nezavisnih vojski nalazi na istoj poziciji samo jedna od njih može izvesti ove dvije akcije. Također iz dotičnog primjera ako jedan nezavisni general uspije u presretanju on presreće samo sa svojom vojskom, no s iste pozicije ako jedan general uspije u izbjegavanju, tada sve nezavisne vojske uspijevaju izbjeći sukob zajedno s njime. Nezavisni generali pate od istih kazni ako ne uspiju izbjeći sukob (gubitak potpore lokalnih jedinica).

Kako bi se izvelo presretanje nezavisne vojske, bilo koji trenutno neaktivni igrač (onaj koji nije na potezu) mora odbaciti jednu “Tihe” kartu iznenađenja (na kraju poteza vuče uobičajeno jednu novu). Svaka ovako odbačena karta omogućuje jedan pokušaj.

Kraća igra

Umjesto uobičajenih V krugova igrači se mogu unaprijed dogovoriti da igra završi na kraju IV kruga.

Naša prva partija

#788

Usprkos tome što smo prvu partiju odlučili igrati bez opcionalnih pravila, sva količina standardnih pravila je već sama po sebi poljuljala ionako slabi entuzijazam kod Marka i Jure. No s obzirom koliko je vremena utrošeno na savladavanje pravila čvrsto smo se odlučili okušati u igri pa kud puklo da puklo. Od početnih generala i regija pod kontrolom započeli smo prema redoslijedu igranja sa sljedećima.

1. Pierre (zeleni) – generali: Piton, Krater – početne provincije: Medija i Cilicija

2. Mislav (plavi) – generali: Perdikal, Seleuk – početne provincije: Babilonija i Kelesirija

3. Miljenko (crveni) – generali: Antipater, Lizimah – početne provincije: Makedonija i Tracija

4. Marko (crni) – generali: Eumenej, Ptolemej – početne provincije: Egipat i Kapadocija

5. Jura (žuti) – generali: Antigon, Leonat – početne provincije: Frigija i Manja Frigija

S obzirom na bodove početnih provincija Marko je započeo igru kao uzurpator. Aleksandrovo tijelo i malodobni sin Aleksandros su se nalazili u mojem posjedstvu u Babilonu, pod budnim okom generala Perdikala.

#792

Započeli smo igru s laganim manevrima osvajanja slobodnih provincija, a u čemu smo ponajviše prednjačili Pierre i ja.  Pa se ubrzo tako pod Pierrovom kontrolom našla Sirija, dok su moje snage zauzele Suzu na samom kraju poznatog svijeta, te Feniciju i Palestinu na istoku Mediterana. Mezopotamiju sam napola dijelio s Pierrom, tako da sam tu vidio najizgledniju iskru budućih sukoba.  Međutim nisam bio nimalo siguran niti u Palestini, budući da sam time Marka odsjekao od bilo kakvog daljnjeg širenja iz Egipta. Doduše pustio je krakove na Kavkazu zauzevši Armeniju, no susjedna provincija Atropatena je bila u čvrstim rukama nezavisne frakcije pa sam nekako sumnjao da će se ići gnjaviti s njima dok mu moje snage kucaju na kućnom pragu.

Iznenađujuće na zapadu je praktički odmah zaiskrilo između Miljenka i Jure, kada je Lizimah izvršio iznenadni desant preko Dardanela na provinciju Manje Frigije. No nije očekivao da će ga dočekati jaki i odlučujući otpor, tako da je agresivni general usprkos pobjedi skončao u bitki, dok se ostatak njegovih snaga povukao natrag preko tjesnaca. Tako da je jedini rezultat kampanje bilo stjecanje ljutog i neumornog protivnika u Juri, a koji je usput rečeno sada uspio preuzeti kontrolu nad Bitinijom na sjeveru Anatolije.

#794

Ništa mirnije nije bilo niti u Palestini, gdje je Marko sukladno predviđanjima s Ptolemejom i puno nadmoćnijom snagom jurnuo na slabo branjenu provinciju pod zapovjedništvom mojeg generala Seleuka. Poraz je bio očigledan i mogao sam se jedino prodati što skuplje kožu svojih vojnika. Ptolomej je malo isuviše srčano jurnuo u bitku, tako da je usprkos vojnoj pobjedi prije njenog kraja skončao u bitci. Markova ocjena igre je s 9 brzo pala na 2, a takvo mu je ostalo i raspoloženje do kraja partije. Slaba zadovoljština mu je bila što mi je uspio preoteti Herakla.

Sa svega jednim generalom na raspolaganju i prepolovljenim snagama, Pierre je nanjušio krv i s generalom Pitonom zaprijetio Babiloniji i Suzi. Međutim kada su mu moje snage pod vodstvom Perdikala krenule ususret prema zajedničkoj granici, brzo se odustalo od invazije i bilo spremno na pregovore o međusobnom prijateljstvu i uvažavanju.

Jura je za to vrijeme krenuo u osvetničku ofenzivu preko Dardanela i poharao Miljenkove zemlje u Traciji. Da stvar bude gora Miljenko je bio onemogućen da ga spriječi u tome, budući da se morao pozabaviti upadom nezavisne vojske pod vodstvom Leostena u Makedoniji.

#796

Markove oslabljene snage su relativno sporo napredovale u zauzimanju mojih područja u Palestini i Feniciji, a u daljnjim širenjima na sjeveru muku mu je stvarala nezavisna vojska pod vodstvom Arijarata.

Negdje na sredini II kruga uvidio sam da sam se kroz raznorazne intrige i posjedovanjem Aleksandrosa i Filipa, skupio popriličan broj legitimiteta. Ako bih uspio nekako potajno s pogrebnim kolima šmugnuti na drugi kraj mape i pokopati Aleksandrovo tijelo u Peli, imao bih dovoljno akumuliranog legitimiteta da ostvarim pobjedu namjesništva. Okupio sam stoga na jednom mjestu sve svoje preostale vojne jedinice i generale, plus neke nove koje sam unovačio, te se pod vodstvom Perdikala nimalo suptilno zaputio prema svojem zadanom cilju. Dosad najveća skupljena vojska nakon Aleksandrove smrti brojala je tako 7 lojalnih makedonskih jedinica, 4 plaćeničke jedinice, dvije jedinice srebrnih štitova, te dvije jedinice slonova. U sklopu vojske osim pogrebnih kola nalazio se i general Seleuk kao desna ruka Perdikalu, te Aleksandros i Filip.

#797

Naravno da ostalima nije trebalo puno da shvate koji je razlog mojeg iznenadnog polaska i ostavljanja nebranjenih provincija. Ostali su jedino zatečeni brzinom kojom sam napredovao, tako da su prvu prepreku pred mene bacili tek u Tarsusu provincije Cilicije. Po putu me sustigla nezavisna vojska Arijarata, ali s obzirom na brojčanu nadmoć doslovno sam ih pregazio.

#798

Idući je ususret stigao Markov Eumenej iz Armenije, no nije se usudio upustiti u sukob s obzirom na svoje puno slabije snage. Niti ja nisam imao želju se prvi upustiti u sukob budući da bih time izgubio titulu prvaka i 3 legitimiteta. Stoga sam ga zaobišao obilaznim putem kroz Kapadociju, te preko Frigije dospio do Manje Frigije.

#800

S druge strane se me čekao cijeli odbor za doček Miljenkovih, Jurinih generala, te jedan novi Markov. Izgubio sam po putu već tri jedinice plaćenika usred nemogućnosti prehranjivanja i uzdržavanja, no i dalje sam brojao dovoljan broj za dostojne borbe. Neke sam uspio vješto izmanevrirati, no s nekima sam se bio primoran upustiti u sukob i izgubiti 3 legitimiteta kako bih došao do Pele.

#801

Uza sve bačene prepreke na koncu sam ipak uspio doći do Aleksandrovog rodnog mjesta i dostojno ga pokopati, te usput pognojiti zemlju Markovim snagama koje su me tamo čekale. Uspio sam time ostvariti točno 18 potrebnih legitimiteta za pobjedu namjesništva.

#802

Finalne misli

Usprkos očekivanjima kako ćemo igrati sve do jutra, na kraju smo ekspresno završili u neka tri i pol sata i III kruga igre. Ova činjenica pretežno leži u neiskustvu gdje se nije dovoljno pozorno pratilo tko u kojem trenutku stoji u pobjedničkoj situaciji. Kako bi igra bila balansirana potrebno je da svi igrači u svakom trenutku imaju dobar uvid u situaciju na mapi. Što će značiti da bi bilo dobro da igraju igrači jednakih iskustva, budući da će oni slabijih znanja mehanika i trikova biti slabe karike koje će drugima možda i nehotično omogućiti lake pobjede. Druga stvar je što to budno praćenje svačijeg poteza i pokreta, u kombinaciji sa svim posebnim pravilima i iznimkama iziskuje veliku mentalnu snagu. Čim koncentracija počne padati počinju se raditi greške, od kojih neke mogu poprilično koštati.

Igra u naravi nije toliko teška za savladati koliko ima puno pravila i iznimaka koje treba stalno imati na umu. Pravila ostavljaju nekoliko otvorenih pitanja i nejasnoća, ali srećom tu uskače priručnik s primjerima nekoliko krugova igre. Tako da bi to trebalo razbiti sve možebitne nejasnoće. Poteškoća je u tome što igra iziskuje poprilično vremena za ovladati i zapamtiti sva pravila. No jedanput kada to pođe za rukom otkriva se sva ljepota ovog povijesnog ratnog bisera. Jedina poteškoća koja onda još ostaje je pronaći četiri druga istomišljenika za odigravanje jedne epske partije koju će se pamtiti danima.

Što se tiče dizajna i komponenti, mislim da tu ne treba trošiti isuviše riječi jer ih slike ionako govore tisuću. Minijature su zaista prekrasne i detaljno oblikovane, a slike “Tihe” karata su prekrasno oslikane. Kvaliteta apsolutni top-notch. Ako bih baš morao tražiti neke zamjerke, onda je to štednja na komponentama političkih oznaka. Naime dvije frakcije dijele iste političke oznake, npr. s jedne strane su crvene oznake, dok s druge plave. Igrači koji bi igrali s dotičnim frakcijama bi stoga trebali sjediti jedan pokraj drugoga, što je pomalo nezgodno za izvesti kada se igru započne s početnim regijama koje su na sasvim drugom dijelu stola. Također bilo bi zanimljivo za vidjeti da obje frakcije potroše zajedničke zalihe oznaka, kako bi u tom slučaju izgledalo postavljanje svih daljnjih političkih oznaka kontrole po mapi. Ali kao što sam rekao to je zaista sitni trn u oku.

Sve u svemu apsolutna preporuka za sve ljubitelje povijesti i ratnih igara.


#805: I see you.

Od svih tih osvajanja i intriga apetit nam se ponovno otvorio. Povukli smo se stoga u kuhinju i bacili na uživanje u raznim kolačima. Usput smo prodiskutirali partiju Successorsa.

S navalom enormne količine šećera bili smo daleko od zaključivanja večeri. Nakon žustrog višeminutnog vijećanja odluka je pala na Nemesis. Pravila igre smo se dotakli u epizodi 40, pa kome treba malo prisjećanja može skoknuti tamo.

Epizoda #40: Boardgame adventure of Slavica and friends (Luka, Miljenko i Sadistiko)- Nemesis

Po redoslijedu igranja zaigrali smo sa sljedećim ulogama.

1. Pierre –  Captain (plavi)

2. Mislav – Bounty Hunter (ljubičasti)

3. Miljenko – Mechanic (narančasti)

4. Marko – Medic (rozi)

5. Jura – Psychologist (bijeli)

 

#807

#806

Po buđenju iz krio-komora razbježali smo se svaki na svoju stranu, s time da smo Pierre i ja krenuli svojim putevima u smjeru zapovjednog mosta, dok se ostatak ekipe zaputio u smjeru brodskih motora. Imao sam osjećaj kako me prati najveći peh, jer gotovo svaka prostorija koju sam otkrio je bila u kvaru, ili su se automatska vrata zatvarala iza mene sve više me izolirajući od vjerne pratilje Laike, ali i od ostalih. U slučaju ostalih to možda i nije bila loša situacija.

#808

Kako su se Miljenko i Jura držali skupa pravili su popriličnu buku, tako da nije trebalo dugo dok ih nije zaskočio prvi odrasli tuđinac, to jest uljez. Da stvar bude gora u krio-komorama je došlo do kratkog spoja čime je buknuo lokalni požar. Tako da jedini izlaz koji im je preostao je bilo pokušati pobjeći dublje u smjeru brodskih motora. No umjesto bijega hrabri dvojac se odlučio na dostojnu borbu. Na koncu su oni bili ti koji su uspjeli otjerati uljeza u krio-komoru, a gdje je imao nimalo ugodno druženje s vatrenim plamenovima.

#809

Pierre je najedanput zakrenuo svoju putanju i s desne strane krenuo u smjeru brodskih motora. Marko je za to vrijeme istraživao lijevu stranu uspjevši nabasati na tuđinsko gnijezdo i zadobivši sluz na sebi. Tako da je svako malo postajao metom napada napasnih tuđinskih larvi. Prilikom jednog od tih napada uspio se zaraziti tuđinskim embrijem. Sada je za Marka igra postala i utrka s vremenom. Prije razmišljanja o osobnim ciljevima trebalo je misliti na vlastito zdravlje, pronaći prostoriju za hitan prijam i izvaditi iz sebe malo rastuće čudovište.

Onaj uljez iz krio-komore koji je dosađivao Miljenku i Juri odustao je od lova na njih dvojicu zaključivši da su preopasni plijen. Tako da mu je sva pozornost spala na mene. Srećom pa su nas dijelila dvoja zatvorenih vrata, od kojih su jedna ubrzo i uništena pod naletima beskompromisnog lovca. Trenutno siguran nastavio sam oprezno s istraživanjima prostorija u potrazi za dragocjenim predmetima. Jura je za to vrijeme dospio do laboratorija gdje je nešto kemijao s lešom uljeza i jednog člana posade. U jednom trenutku je uzviknuo: “Heureka!”, te se zaletio do jedne od lansirnih prostorija i napustio brod u kapsuli za spašavanje. Situacija je bivala sve opasnijom iz poteza u potez.

#811

Za Marka je nažalost vrijeme isteklo taman u trenutku našeg susreta u jednoj od prostorija za evakuaciju, tako da sam se morao suočiti s plodom njegove smrti. Srećom pa puzavac nije bio pretjerano opasna prijetnja, te sam ga lako svladao. Pierre je bio iznimno zadovoljan razvojem situacije, te je također napustio brod lansirajući se u kapsuli. Miljenko je nešto petljao na komandnom mostu, a onda se zaputio na drugi kraj broda gdje je bilo locirano gnijezdo, te ponio jedno tuđinsko jaje sa sobom. To je naravno zaplijenilo pozornost same matice, koja se pojavila u svoj svojoj veličini i ljepoti.

#812

Situacija se malo i previše užarila za moj ukus. Dohvatio sam još jedan predmet, brže bolje zaletio se s Laikom do prostorije za lansiranje i napustio brod u kapsuli za spašavanje. Miljenko je time postao posljednje zasad živuće ljudsko biće na brodu. Po cijenu gadne ozljede uspio je umaknuti bijesu matice i domoći se krio-komore. Posljednjim snagama ugasio je požar, pokrenuo sustav za uspavljivanje te se zatvorio natrag unutar sigurnosti kapsule, zajedno sa svojim dragocjenim tuđinskim jajem. Na njegovu nesreću brod nije imao funkcionalne motore, te je tako umjesto dospijevanja do utvrđene destinacije ostao plutati u bespućima svemira.

#813

Pobijedili smo tako Jura, Pierre i ja. Jura je imao zadatak otkriti 2/3 slabosti kod uljeza (Extreme field biology), Pierre je imao zadatak osigurati smrt Markovog lika (Hostile takeover), dok sam ja trebao skupiti minimalno 7 predmeta za pobjedu (Hoarder).

Igranje smo tako zaključili oko 3:30 u noći, nakon čega smo bili spremni za direktan prijelaz u zemlju snova. Jura nas je napustio, a mi ostali smo si našli u stanu svatko svoj kutak za odmor, neki čak na udobnim pločicama kupaone :-O .

Sutradan ujutro nas je i Marko napustio, a  nas preostala trojica smo odigrali jednu partiju Nationsa s Dynasties ekspanzijom. Od nacija Pierre je zaigrao s Grcima, Miljenko Indijcima i ja s Kinezima.

Čini se da sam prethodni dan ispucao sve najbolje adute jer mi je ovo ispala jedna od najlošijih partija. Završio sam igru sa svega 20 bodova, naspram Miljenkovih 33 i Pierrovih 44.

Za mene je druženje završilo u tom trenutku, no Miljenko i Pierre su uspjeli odigrati još jedan oproštajni Imperial Struggle.

Svakako jedan od onih vikenda koji će se još jako dugo pamtiti.

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)