Minizoda #2: Definicija ludila

Jesmo li vam ikad rekli za definiciju ludila?

Konstantnim igranjem dogurali smo u srijedu 10.08.2022. do okrugle 100 partije omiljenog Terraforming Marsa. Naravno Slavica je pobijedila s kompanijom Valley Trust protiv mojeg Phob Loga, i to 135 bodova naspram 125. Pobijedila me naravno i idući dan s Robinson Industries protiv moje Point Luna, 151 bodova naspram 134. Zapravo kad malo bolje razmislim omjer mojih pobjeda naspram Slavičinih je otprilike 1:8. Pa ipak jučerašnja partija će nam ostati u pamćenju iz više razloga. Samo da prije napomenem da zadnjih tridesetak partija igramo s Prelude expansion + Big box + Promo + Seasonal pack, te dodatnim mapama Hellas i Elysium, kada nas dopadnu slučajnim odabirom. Također kako bismo umanjili utjecaj sreće, osim prvih 10 povućenih karata, kasnije draftamo iz generacije u generaciju.

Uglavnom jučerašnju partiju smo zaigrali na standardnoj mapi s korporacijama Recyclon (Slavica, plava) i Teractor (ja, zeleni). Slavica je tako započela igru s 38 M kredita, produkcijom jednog željeza, a kao dodatnu pogodnost kad god bi igrala kartu s ikonom građevine mogla bi položiti jednog mikroba na kartu korporacije, ili bi mogla ukloniti dva mikroba kako bi povećala proizvodnju biljaka. Od preludij karata odabrala je Dome Farming (2 produkcije M kredita i 1 biljaka), te Great Aquifer (spuštanje dva oceana na Mars). Moja korporacija mi je svega omogućavala da sve karte s ikonom Zemlje spuštam s popustom od -3, ali sam zato započeo igru s 60 M kredita. Od preludij karata sam odabrao Mining Operations (4 željeza i 2 produkcije istoga), i Supplier (4 željeza i dvije produkcije energije). Kako sam igru započinjao s projektom Advanced Alloys, računao sam u startu na lijepu prednost.

#886

U početku ništa nije odavalo da će biti išta drukčije od većine partija. Osim možda što smo glavninu vremena bili negdje na istoj razini po pitanju zarade novca i produkcije resursa. Obično bi Slavica vrlo rano povela spustivši neke dobre karte u ključnim trenucima. Čak smo ovoga puta poprilično lijeno terafomirali i naseljavali Mars. Do ključne razlike je vrlo vjerojatno došlo u trenutku kada sam spustio A.I. Central, koji po cijenu smanjivanja energije za jedan, nudi kao akciju da se povuku dvije karte. Ubrzo nakon toga sam spustio i Restricted Area gdje plaćanjem 2 M kredita je moguće povući kartu. Više karata = više mogućnosti. Ubrzo sam na taj način u rukama skupio 16 karata prisvojivši Planer milestone. Slavica je već u idućoj generaciji uzvratila prisvojivši Vrtlara, a zatim i Graditelja. Čak je i sama spustila projekte koji su joj dozvoljavali da povlači nove karte – Inventor’s Guild i Business Network. Nažalost u ovakvim situacijama nasumičnog izvlačenja, na kraju presuđuje tko će imati više sreće i izvući one karte koje su mu korisnije u datom trenutku. Da stvar bude gora Slavicu sam dosta gadno oštetio u ključnom trenutku ukravivši joj željezo u jednoj generaciji, te uništivši isto u idućoj. Od prve generacije sam spustio Advanced Alloys projekt, te uz pristojnu proizvodnju željeza i titana, počela se polako stvarati razlika u količini spuštenih karata, kao i opcijama na istima. Ubrzo sam spustio i projekt Sub-Crust Measurement koji mi je kao akciju dozvoljavao da povućem jednu kartu, te Mars University koji je omogućavao da po igranju znanstvene karte mogu jednu odbaciti iz ruke kako bih povukao novu. U kombinaciji s prijašnjim projektima kroza ruku mi je prolazio lijep broj karata. Toliko lijep da sam se s tridesetak projekata u rukama počeo polako gubiti kojim redoslijedom koji odigrati za što bolji efekt.

#889: Moj tablo

Daleko od toga da je i Slavica bila bezazlena. Već od druge generacije je zaštitila svoje mikrobe, biljke i životnje s Protected Habitats, a imala je i Adaptation Technology što joj je omogućavalo da za +/-2 modifikaciju spušta određene projekte po boljim uvjetima. Tu su još bili i Viral Enhancers koji su joj davali dodatan boost na odigrane karte mikroba, biljaka i životinja. Domogla se rano i Cutting Edge Technology čime je spuštala za -2 jeftinije projekte s uvjetima, a uspjela mimo mojeg nosa doći i do Earth Officea čime je i ona mogla spuštati zemaljske karte za -3 M kredita manje. Proizvodila je i više biljaka od mene pa je polako ali sigurno popunjavala Mars zelenilom. Ja sam međutim zauzvrat bezobrazno uletavao na strateške pozicije s osnovanim gradovima.

#890

#891: Slavičin tablo

Većinu oceana smo već vrlo rano doveli na Mars, kao i kisika koji je brzo došao do svojeg maksimuma omogućivši spuštanje sve više projekata s kukcima i životinjama. Ovo je nažalost ponovno meni išlo na ruku budući da sam čuvao upravo takve projekte. Temperatura nam je stala na -10 i tu stagnirala kroz nekoliko idućih generacija, budući da smo oboje svu pažnju posvetili popunjavanju ključnih pozicija na Marsu. Tek kada smo popunili gotovo sve pozicije, lijeno smo se vratili i polaganom povećanju temperature. U tom trenutku sam ja od bodovanja nagrada za kraj igre odabrao Znanstvenika, a Slavica Bankara i  Rudara. Na njezinu žalost u novčanim dobicima sam ju u iduće dvije generacije opako prestigao preotevši titulu Bankara.

Igra se na kraju toliko odužila da smo ponovno popunili sve pozicije na Marsu, pa smo na kraju završili igru u 15 generaciji sa suludom količinom proizvedenih biljaka koje nismo mogli nikako iskoristiti. Usred tolike produkcije morao sam upotrijebiti kockice crvene boje za označavanje, jer sam zelene sve istrošio. Druga suludost je bila što smo do zadnje generacije imali toliku količinu novca da smo uspjeli ostati bez karata u rukama. Slavica je na kraju igre ostvarivala prihod od 97 M kredita, a ja nenormalnih 145. U kombinaciji s ušteđevinom od prije i kada smo na kraju sve producirali, u banci je ostalo svega 5  brončanih kockica vrijednosti 1.

#887: Moja produkcija

#888: Slavičina produkcija

Kod zbrajanja bodova Slavica je u početku povela zahvaljujući nešto boljoj situaciji na Marsu, no zato sam ju enormno sustigao kod zbrajanja resursa na kartama. Samo na Mravima sam uspio skupiti 17 bodova, 14 na Physics Complex, 14 na Stoki, 2 na Biljojedima, 4 na Pticama, te 2 na Ribama. Slavica je imala svega 10 na Pingvinima, i 1 na Ekološkoj Zoni. Kod fiksnih bodova na kartama skupio sam 39 bodova, Slavica 32, no ja sam imao još dodatnih 12 bodova na skupljenim kombinacijama Jupiter karata.

Kada se sve zbrojilo ostvario sam napokon dostojnu pobjedu, skupivši nevjerojatnih 214 bodova dok je Slavica imala 147. Definitivno najluđa partija dosad, ali nešto nam govori ne i posljednja kada smo nas dvoje u pitanju. Nego jesmo li vam ikad rekli za definiciju ludila?

 

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)