Epizoda #68: Rođendanska proslava uz pogađanje riječi i šverc alkohola

#868

Nakon duge pandemije i raznoraznih ograničenja, kucnuo je napokon trenutak  i za organiziranje puno većeg druženja. Koji povod organizaciji tako nečega može biti bolji od proslave rođendana. Savršena prilika se tako ukazala u nedjelju 05.06.2022., a počasni slavljenik, to jest slavljenica, je bila upravo naša Slavica. Za mjesto održavanja smo odredili Bundek iz očitih razloga što nam je najbliži, budući da se nalazimo u Sigetu.

Nešto smo dulje ostali budni večer prije, tako da dok smo se probudili, sve pripremili, spremili i došli na Bundek, bilo je već oko 12:20 sati. Nekom čudnom srećom sve je bilo poprilično pusto čak i u to vrijeme. Smjestili smo se na istočnoj strani jezera za masivnim hrastovim stolom u blizini propalog kafića koji gleda na jezero. Već u samom startu je Miljenko bio s nama, došao je pred zgradu pomoći nam sa stvarima pa smo se zajedno odvezli do Bundeka. Pravi je drug kakvog bi svatko poželio imati 🙂 .

Dok smo čekali na ostatak ekipe, slavljenica je imala priliku otvoriti Miljenkov i Andrein poklon, što je bila ni manje ni više nego Res Arcana, jedan od posljednjih velikih hitova Thomas Lehmanna tvorca Race For The Galaxyja, a koji se Slavici toliko silno svidio za posjeta 13. DDI-u u Petrinji. Naravno da je oduševljenje poklonom bilo na razini.

No nije bilo previše vremena za divljenje, jer su nam se ubrzo pridružili i Marijan i Tompa. S njihove strane je dobila setove tava za rađenje kolača i lijepe pekarske rukavice. S obzirom da se pročulo da se naveliko rade kolači, te poslije sa slabom krpicom petlja po pećnici, dobro će doći u svakom slučaju.

Sanja i Siniša su nam pristigli ubrzo nakon toga te donijeli prekrasno ukrašenu drvenu škrinjicu za držanje dječjih stvari. Oboje se nisu ni pošteno smjestili za stol, a već su nam pristigli i Ivana i Igor.

#863

Posljednja nam je na biciklu pristigla Andrea, ali je zato donijela najukusniji dar – odličnu štrudlu od jabuka koju je sama spravila. Mora se priznati da se Miljenko lijepo oženio 🙂 .

Taman kako smo svi bili lijepo smješteni za stolom i udubljeni u razgovore, zapodjenulo se i pitanje hrane. Naručili smo stoga za svakoga porciju ćevapa u somunu. Mala problematika je bila oko lociranje točne adrese preko Glovo aplikacije s obzirom da je Bundek jako širok pojam. Srećom pa smo za dostavljača dobili gospođu koja je bez poteškoća shvatila gdje se točno nalazimo i kako doći do velikog šljunčanog parkirališta u našoj neposrednoj blizini.

Kada smo namirili želuce, a i potrebu za pričom, na red je došla zabava u vidu party igre. Jedna od najomiljenijih u ovako većim društvima nam je definitivno Time’s Up. Riječ je o laganoj timskoj igri pogađanja riječi. Igra se u timovima od 2 ili više igrača, a gdje aktivni igrač (onaj koji je na potezu) nastoji svojim suigračima u 30 sekundi objasniti pojam koji je nasumično izvukao iz neprozirne vreće. Nakon pogotka od strane suigrača, u preostalom raspoloživom vremenu se mogu izvući, objasniti, i pogoditi i drugi pojmovi. Time se može ostvariti i nekoliko zgoditaka unutar dozvoljenih 30 sekundi. Kada štoperica odsvira kraj vremena, nepogođeni pojam se vraća natrag u vreću s ostalima, a pogođene igrači zadržavaju ispred sebe za zbrajanje na kraju kruga.

U prvom krugu pojmovi se najnormalnije mogu objašnjavati riječima, no zabranjeno je pritom korištenje korijena riječi, npr. “službenik čiji posao je gasiti vatru”, što je očito vatrogasac. Jednom kada se svi pojmovi pogode, timovi zbroje broj pogodaka i kreće drugi krug igre, s tim istim pojmovima. No ovoga puta je prilikom objašnjavanja dopušteno upotrijebiti svega jednu riječ, a kako bi se kolege iz istog tima asociralo o kojem pojmu se radi. Naravno mogu se pritom koristiti mimika, pantomima i neartikulirani zvukovi. Ponovno kada se svi pojmove pogode timovi zbrajaju svoje zgoditke i dodaju zbroju iz prvog kruga. U trećem krugu se također koriste isti pojmovi kao iz prethodna dva, no ovoga puta se pojmovi objašnjavaju samo pomoću mimike, pantomime i neartikuliranih zvukova. Nakon trećeg kruga se zbrajaju svi pogođeni pojmovi i pridodaju broju iz ranijih krugova. Tim s najviše bodova je pobijedio.

#866

Da sve bude još zanimljivije i zabavnije, dodatno smo sve skupa začinili tako da svatko smisli svojih 5 ili 6 pojmova, ovisno o veličini igraće grupe, a koje zapiše na maloj ceduljici koju zatim preklopi i ubaci s ostalima u šešir, kapu ili neku vreću. Zadani broj riječi nekog pojma smo ograničili na tri. Nekad smo imali do pet, ali onda su “neki” pisali svakojake nebuloze. Poput – “kapetan Nemo i pijani pirati”, ili “krastavci u umaku komorače”. No i uza ograničenje od tri riječi znaju se naći svakojake ludosti – “retardirana sredozemna medvjedica” itd. Prema tome kao što možete zamisliti imali smo pregršt iznimno zabavnih trenutaka gdje nije izostajalo niti suza radosnica od količine smijeha.

No kako smo se odonda podosta uozbiljili i unormalili (kako tko), ovoga puta je uglavnom izostalo šašavih i blesavih pojmova. Pa i usprkos tome zabave nije izostajalo. Možemo si jedino zamisliti što su pomišljali brojni prolaznici dok su promatrali kako u određenim intervalima idući u krug pojedini ljudi ustaju i nešto objašnjavaju svima ostalima. Ili kad je došlo do trenutka mimike i gestikulacije, na što li je to tek ličilo. Sigurno smo nalikovali na hrpicu luđaka otpuštenih iz umobolnice.

Neovisno o tome što si je netko od prolaznika mislio, mi smo se baš odlično zabavljali. Zaigrali smo u tri tima – Miljenko, Tompa i Andreja; zatim Slavica, Sanja, Ivana i Igor; te Marijan, Siniša i ja. Tehnički smo se mogli podijeliti na 5 timova po dvoje, ali nekako nam se zabavnije učinilo da se timovi sastoje od više članova, plus manji je stres na početnike. Na kraju drugog kruga su nas morali napustiti Ivana i Igor, pa su Slavica i Sanja nastavile same. No kako rekoh budući da nismo bili nimalo kompetitivno nastrojeni pa nije bilo niti važno. Samo nam je bilo bitno da je dobre zabave i smijeha.

Pa ipak je na kraju netko morao pobijediti, a to je bio tim Miljenko, Tompa i Andreja. Slijedio ih je tim Marijan, Siniša i ja, dok su Slavica i Sanja očekivano bile zadnje zbog manjka članova.

#867

Usprkos polaganom kvarenju vremena, zabava je bila daleko od okončanja. Marijan je iduće izvadio na stol malu zabavnu igru  Heisse Ware: Krimi-Kartenspiel . U ovoj brzoj igri 3-8 igrača nastupaju u ulogama krijumčara alkohola nastojeći prošvercati raznorazne boce preko granice. Idući po određenom redoslijedu svaki krug će jedan igrač zaigrati u ulozi carinika koji nastoji otkriti tko točno krijumčari, a tko svega prenosi jednu bocu za osobnu upotrebu.

Na početku igre svaki igrač započinje s 5 boca vrijednosti 1 i jednom vrijednosti 5. Broj prokrijumčarenih boca je uvijek javna informacija kako bi igrači mogli bolje kalkulirati tko je u kojem trenutku u vodećoj poziciji. Svaki krug jedan od igrača će igrati u ulozi carinika, dok će svi ostali biti potencijalni krijumčari.

Miješaju se karte kofera, te svaki igrač dobiva 5 karata. Karte kofera mogu biti prazne, ili je na njima prikazana jedna, dvije ili tri boce. Ovisno o dobivenim kartama svaki igrač će za sebe odlučiti koje dvije će položiti ispred sebe i pokušati prokrijumčariti, te jednu koju će ponuditi cariniku kao potencijalno mito da okrene drugo oko na njegov šverc. Karte koje se pokušavaju prokrijumčariti se polažu očito licem prema dolje s prikazanom stranom kofera, a ne samog sadržaja istog, dok je karta koja se postavlja za mito otvorena informacija.

Kada su svi igrači završili s odabirom nastupa carinik. Ovisno o broju igrača imat će na raspolaganju različit broj raspoloživih akcija. Postoje tri različite akcije: prihvaćanje mita, inspekcija, uhićenje.

3-4 igrača (1x primanje mita, 1x inspekcija, 1x uhićenje)

5 igrača (1x primanje mita, 1x inspekcija, 2x uhićenja)

6 igrača (1x primanje mita, 2x inspekcije, 2x uhićenja)

7 igrača (2x primanje mita, 2x inspekcije, 2x uhićenja)

8 igrača (2x primanje mita, 2x inspekcije, 3x uhićenja)

Igrač ispred kojeg se stavi karta prihvaćanja mita daje iz svojih zaliha pripadajući broj prikazanih boca s karte koja se ponudila za mito. Nakon toga otkriva svoje preostale dvije karte te iz zaliha slobodno može uzeti ukupan broj boca prikazanih na obje karte.

Nakon svih prihvata mita (ovisno o broju raspoloživih navedenih akcija), pristupa se inspekciji sadržaja pojedinih karata kovčega. Ignorirajući ponuđeno mito carinik jednostavno postavlja kartu inspekcije na jednu od dvije skrivene karte određenog igrača, čime se ista karta mora otkriti. Moguće je igrati maksimalno jednu kartu inspekcije po igraču.

Jednom kada su se ispucale sve karte inspekcija i stekle određene informacije, može se pristupiti uhićenjima. Igrač ispred kojeg se stavi karta uhićenja mora otkriti obadvije svoje skrivene karte. Ako sadržaj obje karte premašuje više od jedne boce, tada se sav sadržaj plijeni te carinik za nagradu uzima pripadajući broj boca iz zaliha. Međutim ako je carinik pogriješio i uhapsio nedužnog čovjeka, tada tom igraču mora predati dvije boce iz vlastitih zaliha, te jednu iz banke.

Na kraju svi preostali igrači koji nisu uhapšeni otkrivaju svoje karte te uzimaju pripadajući broj boca. Sve karte kovčega se nakon toga odbacuju na hrpu te ponovno umješavaju u špil neizvučenih. Novi carinik je igrač s lijeva od onog prethodnog.

Partija završava u trenutku kada su svi igrači dva puta igrali u ulozi carinika, ali ovisno o dogovoru među igračima se to lako može produžiti. Na kraju igrač s najviše prokrijumčarenih boca pobjeđuje.

Zaigrali smo tako da je svatko dobio priliku 4 puta zaigrati u ulozi carinika. U nekih sat i pol odlične zabave prvo mjesto je ostvario sam vlasnik igre, dok je pomalo nesretno slavljenica bila na zadnjem mjestu. Ostali rezultati su bili sljedeći:

  1. Marijan – 38
  2. Sanja – 36
  3. Andreja i Siniša – 34
  4. Tompa – 31
  5. Mislav – 29
  6. Miljenko – 28
  7. Slavica – 25

Igra je savršena lagana razbibriga i odlična zabava za nešto veća društva. Prava čar igre najviše dolazi do izražaja kada se igra u poznatom društvu. Kako se sastoji od svega nekolicine komponenti lagano se da izraditi i u kućnoj radinosti, stoga kako ne preporučiti.

I time smo zaključili naš dan druženja na Bundeku a vama nadam se ponudili zabavnu alternativu za ovogodišnje ljeto 🙂 .

 

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)