Epizoda #59: Poljana

Nakon sumornog i depresivnog postapokaliptičnog svijeta 51st Statea, selimo se u vedrim bojama okupanu prirodu. Ne nije riječ o megapopularnom Wingspanu, mada ste to sigurno prvo pomislili, već o laganoj prekrasnoj igri koja je uglavnom kod većine prošla nepravedno ispod radara. Govorimo o igri Meadow za 1-4 igrača, izdanoj u sada već zalazećoj 2021. godini. Dizajner Klemens Kalicki je vidi se veliki zaljubljenik u biljke, životinje i generalno boravak u prirodi, jer nas u svojoj igri poziva u ulozi promatrača da doživimo sav taj živi i bujni svijet dok putujemo kroz raznorazni pejsaž. Igrač-promatrač koji se vrati u civilizaciju s najživopisnijim opisima svega što je zamijetio će biti okrunjen lovorikama i vječnom slavom. Oke možda ipak malo pretjerujemo, ali imat ćete definitivno sladak osjećaj pobjede. Pa krenimo stoga na naše putovanje.

Postavljanje igre

Glavnina igre se sastoji od dvije igraće ploče – prirode i kampa. Na ploči prirode će se na mreži isjeckanoj poljima u omjeru 4×4 povlačiti i otkrivati karte različitih biljaka, životinja, terena i šumskih kućica. Postoje sveukupno 184 kartice raspoređene u četiri različita špila koji označavaju strane svijeta (N, W, S, E). Na početku igre će se koristiti tri špila – W, S i E. N će kasnije tijekom igre zamijeniti S špil. Sva tri špila karata se zasebno dobro promiješaju i postave iznad ploče unutar posebno dizajniranog kalupa. Strelice pokazuju koje kartice iz špilova popunjavaju koji red ploče, te se odmah na početku igre popunjavaju sva polja.

Zavisno o broju igrača igrat će i pripadajuća ploča kampa. Pomiješamo oznake ciljeva i položimo ih nasumično u krug oko slike logorske vatre. Igrači se ponaosob odlučuju za boju koja će ih predstavljati, te uzimaju svoje pripadajuće akcijske oznake, oznake bonusa (2,3 i 4), jednu oznaku ceste, te jednu karticu početnog terena. Sve početne kartice su dvostrane tako da zavisno o početnoj situaciji možete unaprijed isplanirati kojim putem želite započeti svoju avanturu. Zavisno o broju igrača određene stvari će biti drugačije postavljene, ali za naše primjere orijentirat ćemo se na igru s maksimalnim brojem igrača.

Drvena oznaka planinara se postavlja na prvu lokaciju runde, te igrač kojeg je posljednjeg ugrizla pčela dobiva oznaku prvog igrača u obliku kompasa. Svaki igrač započinje s 5 kartica u rukama. Počevši od igrača zdesna prvom igraču i idući u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, svaki igrač odabire jedan red na glavnoj ploči prirode, te uzima sve 4 otvorene kartice u tom redu. Nakon toga povlači jednu nasumičnu karticu iz N špila. Kada jedan igrač završi s povlačenjem kartica, sve prazne pozicije se nadopunjuju te redoslijed ide na idućeg igrača. Alternativno u slučaju prve partije možda je zgodnije da svaki igrač povuče nasumično 1 kartu iz W špila, 2 iz S, 1 iz E, i 1 iz N. Kada svaki igrač ima početnih pet karata u rukama igra može započeti.

Pravila

Kao i 99% igara, i ova se odigrava u krugovima – 6 krugova za 2-3 igrača, te 8 ako igrate s maksimalnim brojem. Igrači idu u krug u smjeru kazaljke na satu, te svaki poduzima po jednu akciju. Akcije se odigravaju pomoću vaših oznaka koje se sastoje od dva dijela – gornjeg sa strelicom i brojem koji ima utjecaja kada se postavlja na ploču prirode, te donjeg koji ima utjecaja ako oznaku postavite na jedan od rubnih utora ploče kampa. Svaka od vaših četiriju akcijskih oznaka je unikatna po pitanju dosega uzimanja kartica iz pojedinih redova, ili po pitanju aktivacije posebnih moći. Peta oznaka predstavlja džoker koji može glumiti bilo koju drugu.

Ako postavite svoju oznaku na glavnu ploču s okrenutom strelicom prema određenom redu kartica, imat ćete mogućnost povući karticu koja odgovara strelici i broju dotične pozicije unutar tog reda. Po uzimanju kartice odmah se nova povlači iz pripadajućeg špila i postavlja na prazno mjesto. Osim vrha na kojem se nalaze špilovi, imati ćete tri dostupne strane s koje možete uzimati kartice (odozdola, s lijeve i desne strane ploče). Kod ovakve akcije opcionalno jednu od kartica iz ruke (uključujući i onu koju ste povukli) možete i spustiti ispred sebe. Akcijske oznake ostaju na ploči sve do kraja kruga. Postavljanjem oznake na ploču kampa imate mogućnost aktivirati određenu posebnu moć dotične oznake. Kod ovakve akcije imate mogućnost ispuniti jedan od zadanih ciljeva postavljenih oko logorske vatre.

Krug završava kada su svi igrači iskoristili sve svoje akcijske oznake. Nakon toga sve oznake se ponovno prikupljaju, oznaka prvog igrača se prosljeđuje idućem igraču slijeva, te se oznaka planinara pomiče na idući krug. Ako oznaka planinara prijeđe ikonicu pješčanog sata, tada se sve kartice na glavnoj ploči vraćaju u svoje pripadajuće špilove, S špil se zamjenjuje sa N špilom, te na kraju se sve pozicije ponovno popunjavaju novim karticama.

Pravila spuštanja kartica

Kao što smo već spomenuli, prilikom poduzimanje akcija na glavnoj ploči, nakon uzimanja željene kartice, imate mogućnost jednu i spustiti ispred sebe. Kako biste to napravili morati ćete ispuniti određene uvjete, i tu će ležati najveći čar igre. Primarne kartice su one koje predstavljaju određeni teren, predstavljaju ekosistem na kojem možete pronaći pojedine biljke i životinje. Dakle vaša bazna razina se mora sastojati od jedne  kartice terena. U igri možete pronaći pet različitih vrsta – šuma, trava, pijesak, kamenje, močvara. Možete imati spuštenih maksimalno 10 kartica terena ispred sebe, a koje će tvoriti redove na koje ćete dodavati druge kartice. Prilikom spuštanja novih kartica terena moguće je to učiniti samo s lijeve ili desne strane već spuštenih kartica. Donji simboli tipa terena moraju uvijek biti vidljivi, preko gornjih simbola ćete moći postavljati druge kartice, ako im se oznake poklapaju. Neke kartice će imati više navedenih simbola, što će vam omogućavati puno veću fleksibilnost. Neke će pak imati uvjet da osim što moraju zadovoljiti simbol gornje kartice pojedinog reda, također moraju biti spuštene na specifičnom terenu. Neke treće će pak imati simbole sa strelicama lijevo i desno, što pogađate znači da navedenu karticu možete spustiti samo lijevo ili desno od spuštene kartice s traženim simbolom.

Druga vrsta kartica su one zapažanja, predstavljaju različite vrste biljaka, životinja, gljiva i ljudskih građevina (kućice, ograde, bunari…). Kartice zapažanja možete dakle polagati na one od terena, ili na druge zapažajuće. Uvjet je da kartica koju namjeravate spustiti ima sve potrebne simbole kao i ona na vrhu reda u koji ju mislite položiti. Možete u redu imati bilo koji broj kartica zapažanja, dokle god ispunjavate uvjete za spuštanje. Svaka kartica zapažanja vam donosi i određeni broj bodova. Imajte na umu da ne prekrivate ove informacije kako biste u svakom trenutku mogli imati uvid u vaše bodovno stanje, ali i u ono od drugih kolega promatrača.

Spuštanjem kartica neke simbole ćete dobivati, a neke gubiti, budući da ćete prijašnje prekrivati s novim karticama. Valja znati pogoditi dobar balans otkrivenih simbola kako se ne biste doveli u situaciju da na potezu ne možete spustiti karticu. Mislim neimenovano je da će se to s vremena na vrijeme dogoditi, samo nastojte da se ne događa prečesto.

Ako vam se baš dogodi tako neugodna situacija možete odbaciti dvije bilo koje kartice iz ruke, kako biste ignorirali jedan simbol koji vam nedostaje. No tako pak gubite dragocjene kartice, tako da se opet vraćamo na ono da u svakom trenutku treba dobro paziti i kalkulirati za budućnost.

I tako dolazimo do treće vrste kartica – onih krajobraza. Ove kartice predstavljaju živopisan krajolik na koji nailazite prilikom svojih putovanja, te će se malo razlikovati u odnosu na već opisane. I ne to nije samo zato što su ove vodoravnog prikaza ilustracija u odnosu na sve prijašnje koje su okomitog. Kartice krajobraza ćete spuštati pored svih ostalih na pozicije s oznakama ceste. Na početku igre svatko započinje s jednom cestom, te ih tijekom igre možete još pribaviti. Jednom kad ste određeni krajobraz postavili iznad oznake ceste, ne možete dalje stavljati druge krajobraze u taj red. Također kako biste spustili određeni krajobraz morate imati vidljive sve potrebne simbole na drugim već spuštenim karticama terena i zapažanja.

Na kraju nam ostaje još četvrta posljednja vrsta kartica – otkrića. Riječ je o predmetima koje ste pronašli na svojim putovanjima i koje ste odlučili ponijeti doma kao suvenire. Ove kartice su također vodoravnog prikaza i lako su prepoznatljive po simbolu torbe. Polažu se preko kartica krajobraza, i to samo ako zadovoljavaju potrebne simbole.

Akcije u kampu

Kao što smo već naveli spuštanjem akcijskih oznaka na jednu od slobodnih pozicija na rubovima ploče kampa, imate mogućnost aktivirati specijalnu moć određene oznake. Svaka oznaka je unikatna i ima jednu specijalnu moć, a one su sljedeće:

  • uzimanje jedne kartice s ploče prirode i to s bilo koje pozicije
  • uzimanje dvije oznake ceste i postavljanje ispred sebe
  • odabir jednog od triju špilova karata, povlačenje triju kartica, uzimanje jedne i vraćanjem preostale dvije na dno špila
  • spuštanje dvije kartice ispred sebe (može biti bilo koja kombinacija kartica – teren, zapažanje, krajobraz, otkriće)

U 2 ili 3 igrača postoji još i akcijska oznaka džokera, te vam ona može glumiti kao nadomjestak za bilo koju drugu.

Kao zadnju vrstu akcije možete iskoristiti pozicije u obliku klupica tako što položite svoju oznaku na jednu od njih, što vam omogućava spuštanje jedne od kartica iz ruke. Ovo se generalno smatra jednom od lošijih akcija, a koju generalno iskorištavate ako ste blokirani za sve druge pozicije.

Ciljevi

I na kraju dolazimo do ciljeva, a čije oznake su nasumično u krug posložene oko logorske vatre na ploči kampa. Između svake oznake s određenim simbolom nalazi se praznina u koju možete umetnuti svoju bonus oznaku, pod uvjetom da imate ispred sebe na karticama vidljive tražene simbole. Također to možete napraviti samo ako odaberete odigravanje posebne akcije umetanjem svoje oznake na jedan od slobodnih rubova ploče kampa. Možete pritom odlučiti želite li postaviti svoj bonus prije ili poslije izvršavanja akcije. Samo jedan bonus može biti postavljen između dva cilja, te bonusi se moraju postavljati počevši od manjih vrijednosti pa prema većima (prvo bonus u vrijednosti 2, zatim 3 i na kraju 4). Na kraju igre svi postavljeni bonusi donose dodatne bodove.

#713

Kraj igre

Igra završava nakon što svi igrači odigraju sve svoje akcijske oznake u posljednjem krugu. Nakon toga svi zbrajaju vidljive bodove na karticama spuštenima ispred sebe, te se ovom zbroju još pridodaje i zbroj vaših postavljenih bonusa. Igrač s najvećim brojem bodova je pobjednik. U slučaju izjednačenja igrač koji ima ispred sebe najviše spuštenih kartica otkrića je pobjednik. U rjeđem slučaju da su dvojica ili više igrača i dalje izjednačeni, tada se pobjeda bratski dijeli.

Finalne misli

Rijetko koja igra čovjeka uspije osvojiti tolikom ljepotom i simpatičnošću kako je to uspjelo igri Meadow u našem slučaju. Jasno lijepo je s vremena na vrijeme razoriti svoje prijatelje u nekoj epskoj 4x igretini, prosuti ponešto mozgova živim mrtvacima, otići u lov na vanzemaljske kukce, graditi podvodne gradove ili dvorce za polu-lude kraljeve, spašavati svijet od globalne pandemije što je u zadnje vrijeme iznimno popularno, i još svašta nešto. Ali s vremena na vrijeme čovjek se zaželi i toplih obiteljskih igara. Meadow definitivno spada u tu kategoriju. Na koncu iza nastanka igre i stoji lijepa obiteljska priča. Naime dizajneru Klemensu Kalickiju je njegov vlastiti sin bio na pomoći bodrenjem i svojom entuzijastičnom pozitivom, a kakvu samo djeca uspijevaju gajiti. Upravo ga je on tjerao na odlaske u duge šetnje u prirodi, otkud je i došla inspiracija za igru, ali i njezin daljnji napredak. No znači li to da je ova igra namijenjena samo obiteljima i zaljubljenicima u prirodu? Nikako! Namijenjena je svima onima koji se s vremena na vrijeme zažele odličnih lakših igara. Nije sad baš da nećete imati apsolutno ništa za razmišljati, jer igra definitivno obiluje taktičkim planiranjima, ali neće iziskivati tolike napore od vašeg mozga da vam glava zakuha. Kao takva igra je idealna i za početnike u svijetu društvenih igara.

#712

Meadow smo prvi put susreli prilikom posjete Tompi 18. rujna 2021. Na prvu se činila kao blesavom laganom igrom za djecu. Uzimaš kartice i stavljaš ih ispred sebe, velika stvar. Tek s odmakom 2-3 kruga se vrlo brzo otkrilo kako stvari nisu nimalo lagane kako su se na prvu činile, te ako se ne pazi i dobro planira, može se vrlo lagano vrlo brzo zablokirati. A tu će biti i protivnici koji će vam dodatno komplicirati i otežavati stvari. Iako nema direktnog blokiranja i sabotiranja, to ne znači da do izražaja neće dolaziti utrka za određene ciljeve, ili kolizija oko uzimanja određenih poželjnih kartica s glavne ploče. Ovakve strepnje će vas definitivno držati u napetosti i očiju prikovanih za akcije koje će vaši protivnici poduzimati.

Igra ima i solo varijantu, ali kako mi na ovom blogu više promoviramo međuljudska druženja i socijalizaciju ovaj dio recenzije će nažalost morati izostati. Ali čisto da ste upoznati da postoji i ta opcija.

Cijena igre je još jedna velika prednost i kreće se u rangu pristupačnih tristotinjak kuna. Uza sve rečeno Meadow je topla preporuka za apsolutno sve igrače željne nešto lakše a opet izazovne igre.

 

 

 

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)