Epizoda #49: Kad se zvijezde poklope

Što se dogodi kada se netko iz okolice Čakovca nađe poslovno u Zagrebu, netko drugi se zamijeni za smjene oslobodivši si time vikend, netko treći bude na zaslužnom godišnjem, četvrtom nepredviđeno otpadne dugo planirani dogovor, a peta osoba jednostavno koristi slobodan dan. Pa dogodi se to da se pet igraćih prstenova moći nađe na jednom mjestu, prizvavši najvećeg heroja planete – Kapetana Boardgejma, suzbijatelja dosade i borca za dobar provod i zabavu.

Upravo takva sudbina nas je pogodila, pa smo imali priliku provesti epski vikend družeći se i igrajući društvene igre. Marko je bio taj koji je poslovno došao u Zagreb, pa smo se naravno morali uživo okupiti, da vidimo čovjeka uživo nakon doslovno skoro godinu dana. Zadnji put smo se družili u našoj vikendici u Zagorju, od 29.-31. Lipnja 2020. (vidjeti epizodu #45 na 27 stranici).

Tako da kada smo se napokon svi okupili nešto prije 18h, četiri sata smo proveli samo u pričanju i prepričavanju raznih zgoda i nezgoda. Pridružila nam se i Andreja, te nas počastila izvrsnim složencom od gljiva koji je pripravila za ovu priliku. Nažalost kada smo se pogostili morala nas je napustiti zbog obaveza koje su je čekale u nedjelju.

Ostavši fino nahranjeni odlučili smo da bi bilo vrijeme nešto i zaigrati. Prvotni dogovor je bio Twilight Imperium 4th ed, ali kako je tada bilo već oko 21h, odlučili smo to odložiti za nedjelju. Dogovor je tako pao na Battlestar Galacticu, a za koju nam se isto rijetko pruži prilika za igranje, a riječ je o zaista odličnoj tematskoj igri preživljavanja i izdaje.

Zaigrali smo baznu igru, budući da Miljenko nažalost nema ekspanzije, ali već i bazna igra je zaista odlična.

Od likova po redoslijedu igranja sudjelovali su:
1. Sharon “Boomer” Valerii (Jura)
2. Gaius Baltar (Marko)
3. Karl “Helo” Agathon (Miljenko)
4. Tom Zarek (Mislav)
5. Saul Tigh (Slavica)

Naravno igra nije pošteno ni počela, a već je odmah na početku zaiskrilo između Slavice i mene. Razlog tome su bile tri negativne boje koje su izašle u prvoj krizi. A budući da je dobro poznato da iz špila karata sudbe mogu doći dvije karte, i opet uzimajući u obzir šanse da nam obadvije ne odgovaraju, i dalje je bilo očito da je jedna negativna višak. Opaki Cylon nije štedio na vremenu, a meni je neka čudna vibra dopirala upravo iz Slavičinog smjera. Nekakav poremećaj u sili moglo bi se reći. Blagoj nervozi je svakako pridonijela i iduća kriza koja nam je postavila još jedan Battlestar na ploču i nekoliko Cylon lovaca. Srećom vrlo brzo nakon toga uspjeli smo “skočiti u hipersvemir i pobjeći Cylon armadi.

Sada je u miru došlo vrijeme da dokučimo tko je od nas prljavi izdajnik. Odlična prilika za to pružila se upravo na mojem prvom potezu, kada je izašla kriza čiji uspjeh nam je omogućio da aktivni igrač pogleda nečiju kartu lojalnosti. Naravno nisam uopće dvojio oko odabira već sam odmah bacio oko na Slavičinu. Kako sam i mislio, pokazalo se da je upravo ona Cylon, ili barem je tako bilo ako je meni za vjerovati. Što naravno nije bila situacija u našoj partiji, kao ni onoj prethodnoj koliko me sjećanje služi, a bogme i u onoj prije nje. Zapravo kad malo bolje razmislim, ne sjećam se da mi se ikad vjerovalo oko ičega u toj igri. Mora da složim jako “uvjerljive” face dok nekoga optužujem. Naravno Slavica je ni ne trepnuvši odbacila optužbe i uzvratila protutužbom kako širim dezinformacije pokušavajući prikriti sebe. Na svojem potezu odmah nakon mene, kao akciju je aktivirala poziciju slanja u zatvor. Kako su ostali poprilično indiferentno reagirali oko cijele situacije, ubrzo sam se i našao iza rešetaka.

Stvari su se na neko vrijeme primirile, pa su se svi polako opustili, smatrajući da je donesena dobra odluka. Tek na jednoj od idućih kriza u kojoj nisam sudjelovao, a na kojoj je izašao poprilično visok negativan broj sabotirajući nam time dvije hrane, ponovno se aktualizirala mogućnost postojanja izdajnika. Čisto radi reda tako je ubrzo i Slavica dospjela u zatvor.

U tom trenutku smo bili na polovici udaljenosti do Kobola, tako da su i ostale karte lojalnosti bile podijeljene, a Jura je kao manu svoje Sharon Valerii i sam dospio u zatvor. Slavica je u tom trenutku zaključila da joj nema smisla više trunuti u “ćuzi”, te se napokon otkrila da je uistinu Cylon. No to nije ništa pomagalo mojoj situaciji, budući da je s povlačenjem novih karata lojalnosti bila mogućnost da sam možda sad postao Cylon. Kako je Jura od dospijeća u zatvor davao neke čudne smjernice, i bio jedan od glasnijih pobornika svojih raznih ideja, počeo sam opako sumnjati u njega. Tješila me činjenica što barem Marko i Miljenko slobodno hodaju brodom i rade na spasu ljudske civilizacije.

I onda u najkritičnijem trenutku šok i nevjerica. Mali nevini, nimalo iskusni Markić, je zapravo drugi Cylon. Naravno s dva ljudska igrača u zatvoru nismo imali šanse. Ostali smo bez hrane i izgubili igru.

Rastali smo se nešto poslije ponoći uz dogovor da se idući dan nalazimo čim se probudimo i igramo Twilight Imperium 4th ed. Tako je i bilo kada smo se ponovno našli u nedjelju nešto prije 11 sati. Marko je ponovno stigao nešto ranije, pa dok se čekalo na Slavicu, Juru i mene, stigao je s Miljenkom odigrati jedan Wir Sind Das Volk.

Nisam uspio osobno posvjedočiti partiji, ali po onome što sam čuo, DDR (Marko) je igrao iznimno agresivno i riskantno protiv FRG (Miljenko). Na kraju je i pobijedio zahvaljujući tome, ali provukao se kroz ušicu igle.

Kada su završili, i nakon što su Slavica i Jura pojeli ostatak Andrejinog složenca s gljivama, sve je bilo napokon spremno za veliki svemirski okršaj. Po pitanju prisjećanja pravila igre možete baciti oko na stranicu 24 i epizodu #36: Pax Magnifica Bellum Gloriosum, a gdje smo se ugrubo dotakli načina i tijeka igre.

#672

Od rasa su igrali:
1. The Barony of Letnev (Red) – Miljenko
2. The Mentak Coalition (Green) – Mislav
3. The Xxcha Kingdom (Blue) – Slavica
4. The Yin Brotherhood (Purple) – Jura
5. The Emirate of Hacan (Yellow) – Marko

Raspored sjedenja je izgledao ovako:

————-Marko—————

Jura———————Miljenko

Slavica——————Mislav

Znam što ste pomislili. Sjediti između Slavice i Miljenka, oh kako ovo ne može dobro završiti.

Pa dok dođemo do zanimljivih stvari i kako su se stvari odvijale, moramo započeti s dosadnim uobičajenim. Dok je bilo prostora za daljnje širenje i koloniziranje, sve je proteklo u harmoniji i idili. Svatko je prvo naravno kolonizirao sebi najbliže sisteme, prije nego se krenuo širiti dalje u smjeru samog Mecatol Rexa. Marko i Jura su se tu našli poput najboljih prijatelja, razumno se dogovorivši oko poštene raspodjele raspoloživih sistema. Supernova koja ih je na jednom dijelu međusobno odvajala isto nije išla naodmet.

#673: Početak ekspanzije

Miljenko, Slavica i ja nismo imali nikakvih diskusija, ali smo pretpostavljali da će svatko razumno prosuditi što je bliže kojoj strani. Naravno da nije bilo tako. Slavica je bacila oko na sustav s planetima New Albion i Starpoint. Priznati ću da je sustav bio doduše nešto bliže Slavičinom matičnom sustavu, ali što sam mogao kada je New Albion sadržavao tehnologiju koja se uklapala s mojim tehnološkim istraživanjima. Slavica je naravno osjetila u kojem smjeru vjetrovi pušu pa me odigravanjem Diplomacije odsjekla od ovog nauma. Barem za ovaj krug. Ja sam se na to naravno smrtno uvrijedio i skočio s krstaricom lijepu udaljenost, sve do Slavičinog nebranjenog Mehar Xulla. Očito je propustila uočiti kada sam tehnološki unaprijedio svoje krstarice da mogu prelaziti veće udaljenosti, a i akcijska karta koja daje +1 na pomicanje je nešto pomogla tome. Zauzeo sam planet sa zemljanim trupama i uništio instalacije. Ne treba ni pričati da je Slavici ovim činom tlak skočio na 180. Uvidio sam da nam ovim tempom slijedi međusobno samouništenje, stoga sam na idućem potezu napravio jedinu logičnu stvar. Zaprijetio sam da ću skočiti i do obližnjeg nebranjenog Vefut II, i tamo uništiti svemirsku luku. Ovo je samo još podgrijalo situaciju, dok nisam iznio novi prijedlog. Oke, mogao bih to učiniti, ali neću. Hajdmo se dogovoriti ovako. Prepusti mi zauzeti Mehar Xull, a ja ću tebi prepustiti New Albion i Starpoint. Eh da, i dat ćeš mi jedno trgovinsko dobro što sam tako dobar i neću te uništiti na Vefut II.

Vaganje u Slavičinoj glavi je poprilično potrajalo, no na kraju se ipak složila da ćemo prebroditi nesporazum i koegzistirati u miru. Zasad…

#674: Daljnji napredak

Uplašivši se moje neposredne blizine Mecatol Rexu, i ostali su ubacili u petu brzinu širenja prema vrijednom planetu. Jura se na kraju pokazao najbržim u tome zauzevši ga i pošteno se utaborivši.

Od svih strana koje su bile u okruženju, Miljenkova moćna armada drednota se činila najizglednijom za postati idućim vlasnikom. Jura je počeo paničariti i čak obećavati da će se i povući i prepustiti planet. A onda je Miljenko sasvim neočekivano i na šok sviju, iznenada napao moje planete Resculon i Corneeo. Kako sam ovoga puta ja bio taj koji nije ni u najluđima snovima očekivao takav rasplet događaja, imao sam svega jedan transportni brod u orbiti i po jednu jedinicu na svakom planetu. Naravno da nisam imao apsolutne šanse. Slavica je likovala, Jura odahnuo, a Marko je kopao nos i dosađivao se gradeći vlastite masivne, ali spore brodove.

#675: Miljenkova prljava agresija

Vidio sam da je vrag uzeo šalu i da se više ne igramo, stoga sam se bacio na opću mobilizaciju uloživši sva sredstva u izgradnju armade drednota i krstarica. S druge strane počeo se i Marko nešto naveliko prijetiti da će pokrenuti svoje brodovlje prema Miljenku. Našavši se u panici, predložio mi je pomirbu i da će se povući iz mojih teritorija, ta ionako je to napravio samo kako bi ispunio jedan pišljivi bod posjedovanja određenih planeta. Bilo to iz pravovaljanih ili sadističkih poriva, morao sam zadovoljiti žeđ za osvetom. No prije nego sam uspio u tome, protivnička flota je umakla u zadnji čas. Njihova nova destinacija – moj slabo branjeni Mehar Xull, čije posjedovanje sam tolikom mukom uspio ispregovarati sa Slavicom. Spisak razloga krvne osvete se upravo pošteno podebljao.

#676

Prisustvo Miljenkove flote je kao nuspojavu prouzročilo i određenu nervozu kod Slavice. Što ako neka od idućih meta bude neki njezin planet. Stoga je i ona počela gomilati brodovlje na svojim granicama prema meni. No meni to nije predstavljalo brigu, kvragu čak sam ostavio uz Slavičinu armadu i dva potpuno nebranjena pogranična planeta (Centauri i Gral). Jedino što mi je bilo bitno u tom trenutku je dobiti određenu satisfakciju od Miljenka, a to se moglo postići samo tako da nekoliko njegovih drednota pretvorimo u olupine.

Zaslijepljen krvnom osvetom, jurnuo sam s dijelom armade prema Miljenkovom matičnom planetu. Sukobili smo se u sustavu s planetima Arinam i Meer. Miljenkova 2 drednota i lovac, protiv mojeg drednota, dvije krstarice i lovca. Smatrao sam to i više nego dovoljnim za laku pobjedu, ipak su moje dvije krstarice između ostalog imale sposobnost da prve zapucaju na neprijateljsko brodovlje. Nažalost obadva bacanja kocke su bile promašaj. Trebao sam uzeti te rezultate kao loše pretkazanje, jer ono što je uslijedilo je bilo ravno totalnoj katastrofi. Po cijenu oštećivanja obadva protivnička drednota, izgubio sam cijelu flotu i ostao potpuno nebranjen u sustavu s planetima Rarron i Quecen’n. Sreća po mene što je s druge strane Marko prijetio svojim brodovljem, inače sam siguran da bi me Miljenkove snage preplavile.

#677

S druge strane galaksije nije bilo nimalo mirnije. Miljenkove snage su uz velike gubitke uspjele potisnuti Juru s Mecatol Rexa i zauzeti ga. Umjesto da nastavi borbu oko izgubljene stvari, Jura je odlučio iskoristiti situaciju i nasrnuti na Slavičin teritorij. Nemojte zaboraviti da je glavnina Slavičine flote tada bila uz naš granični teritorij. I tako su šaptom pali Zohbat, Melon, Torkan i Tequ’ran. Pošteni udarac za Xxcha kraljevstvo. Marko je za to vrijeme ispijao sokić i gledao kroz prozor. Šalim se, izigravao je nevinu dobru dušicu koja samo želi mirnodopski trgovati sa svima, a iza kulisa je prijetvorno ispunjavao misiju za misijom.

#678

Situacija je u tom trenutku došla do potpunog usijanja. Miljeko, Jura i Marko su bili u prednosti, izjednačeni sa 7 bodova, ja sam kaskao idući s 5, a Slavica je bila iza mene s 4. U iduća dva kruga je bilo vrlo izgledno da će netko od trojke pobijediti, te je stoga Imperium akcija odjedanput svima postala jako primamljiva. Krenule su i razne političke igre i smicalice kome podvaliti što.

#679

Jura je odlučio odustati od sukoba sa Slavicom i svu pozornost preusmjeriti ponovno na vraćanje Mecatol Rexa. Nasrnuo je s flotom samoubilačkih fanatika na Miljenkovo snažno brodovlje. S Jurine strane tu su bila čak 5 razarača, krstarica i transport. S Miljenkove strane bio je jedan drednot, transport,lovac i moćni admiralski brod Arc Secundus. Vatrena moć je definitivno bila na Miljenkovoj strani, ali na kraju dana odlučila je superiorna brojnost manjih samoubilačkih letjelica fanatičnog bratstva Yin. Još gore, s moći indoktrinacije i sam planet je lagano osvojen. Slavica je za to vrijeme uspjela povratiti sve svoje izgubljene planete.

#681: Velika bitka za Mecatol Rex

Procijenivši da Miljenko ima više potajnih mogućnosti za ostvariti pobjedu, odlučio sam iskoristiti situaciju i ponovno pokušati izvršiti invaziju njegovih teritorija. Meta je bio sustav s planetima Fria i Abyz, odmah uz matični planet, i ovoga puta sam odlučio ići na sigurnu povevši 3 drednota, krstaricu i tri lovca. Oslabljene Miljenkove snage nisu imale šanse. Čak se i Marko napokon pridružio u lešinarenju u samoj završnici.

#682: Napokon osveta

Pomalo antiklimaktično, upravo je Marko i pobijedio uspješno ispunivši zadnje dvije misije na koje nismo računali, te time ostvarivši 10 bodova potrebnih za pobjedu. Miljenko i Jura su slijedili obojica s 9 bodova, zatim ja s 8, i na kraju Slavica sa 7.

Usprkos ne baš previše epskoj završnici, bili smo zadovoljni partijom i dogovorili se da igru definitivno moramo igrati češće. Hoćemo li održati dogovor ostaje za vidjeti.

#683: Situacija na samom kraju

Bonus za sve fanove Twilight Imperiuma, kratki dokumentarac oko povijesti igre i nastanka 4 edicije.

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *