Epizoda #37: Klasična izdaja na brežuljku i kulturološke bitke

Živi smo i zdravi samo što zbog životnih okolnosti puno manje igramo nego inače. Srećom unatrag tri tjedna pa se i to pomalo mijenja nabolje, to jest vraćamo se polako našem starom ritmu igranja.

#366 Betrayal At The House On The Hill

Sve je počelo povratkom dugogodišnjeg prijatelja koji se nakratko vratio iz Irske kako bi obišao sve prijatelje. Kako mu je Betrayal At The House On The Hill najdraža igra, normalno da smo zaigrali upravo nju, plus s ekspanzijom Widow’s Walk. Normalno da je sudbina namijenila upravo meni da budem izdajnik, i naravno da su me heroji uspjeli rasturiti i pobijediti 😛 .

#367

Nakon dugo vremena vratili smo se ponovno redovitom igranju novog Through The Agesa. Sa zadnje 4 približili smo se brojki od 99 odigranih partija. Od tih 4 Slavica me šiša 3:1, s time da sam zadnju mislio da ću rasturiti i onda su sve odlučile političke kartice bodovanja iz III doba.

Osim Through The Agesa vratili smo se i avanturističkim igrama poput Eldritch Horrora, zajedno s prijateljem doktor Jurom. Za praznik rada smo igrali protiv drevnog boga Syzgyja. Od uloga Slavica je bila Diana Stanley, Jura je igrao s Marie Lambeau, ja s Joe Diamond, a uveli smo i četvrtog igrača koji je bio Charlie Kane. Igra je teška sama po sebi, ali još je teža ako se igra s neparnim brojem igrača. Igrali smo s ekspanzijama Forsaken Lore + Mountains of Madness + Strange Remnants + Under the Pyramid.

#369 Winner’s photo of saving the world

Ne mogu reći da nas je igra štedjela, ali nije baš ni da smo se suludo mučili i imali pretjerano nesreće s kockama. Bilo je baš dobro balansirano, što je zapravo jedna od najvećih mana ovakvih igara s kockama. Ili bude prelagano, ili bude preteško. Jako je teško pogoditi onaj dobri balans da bude izazovno, ali da opet ne izazva u čovjeku osjećaj općeg očaja. Usprkos tome što nas je koliko toliko dobro išlo, svejedno smo na kraju odnijeli pobjedu provukavši se kroz ušicu igle. U zadnjem krugu igre jedna kocka je presudila.

Funny fact. Negdje pred kraj Juri je presudio njegov “Dark pact”, koji mu je ubio lika kada se aktivirao. Taman kada je odabrao novog lika, ja sam morao aktivirati i svoj “Dark pact”, koji je isto tražio od mene da ubijem nekog od junaka. Kako je Jurin novi lik bio najslabiji odabrao sam njega za žrtvu. Time je Jura izgubio dva lika za redom u razmaku od minute 😀 .

Prošli vikend smo ponovno zaigrali. Jura je inzistirao da za drevnog boga odaberemo Nephren-Ka, budući da još nikad nismo zaigrali protiv njega. Od uloga Slavica je zaigrala s Zoey Samaras, Jura s Minh Thi Phan, ja s Monterey Jackom, i ponovno smo uveli Charlie Kanea kao četvrtog igrača.

Budući da je glavni zlikovac neka vrsta nemrtvog faraona, sukladno tome se većina akcije i događaja vrtjelo oko nove ploče Egipta. Većina igre se svodila na prikupljanje drevnih artefakta, kako bismo se borili s epskim čudovištima. Do kraja igre smo ih zatukli čak tri. Inače igru smo baš rasturili, nije skoro uopće bilo osjećaja napetosti i da bismo mogli izgubiti. Svejedno ako već mora doći do toga da kocka presuđuje oko ishoda igre, uvijek je ljepše pobijediti nego izgubiti 🙂 .

#370

U srijedu 15.05. povodom Veljkovog dolaska u Zagreb naa SFerakon 2019. koji se održao vikend prije, organizirali smo okršaj u Clash of Cultures, s naravno Civilizations ekspanzijom. Ali prije toga išla je naša već tradicionalna rođendanska primopredaja poklona.

Nakon prijateljskih čestitki i darivanja bilo je vrijeme za zahlađenje odnosa i priprema za razvoj civilizacija, a time neimenovno i ratova između njih. Slavica je za svoju civilizaciju odabrala Grke (plava) jer su dosta defenzivni, točno onako kako ona voli. Ili nas je barem možda htjela navesti na takav zaključak. “Bojim se Danajaca i kad darove nose”. – Vergilije, Eneida

#379

Miljenko je odabrao Kinesku civilizaciju (crveni), a Veljko Japansku (žuti). Igru nismo još ni postavili do kraja, a već je bilo i više nego očito tko će si biti najgori neprijatelji. Ja sam odabrao pak Majansku civilizaciju (zeleni).

Miljenko i Veljko su bili smješteni jedan do drugoga, nasuprot njima na drugom kraju mape sjedili smo Slavica i ja, s time da sam ja bio nasuprot Veljku, a Slavica nasuprot Miljenku.

#381

Prve dvije runde su bile šahovski odrađene klasičnim uobičajenim akcijama – razvojem krucijalnih tehnologija, usrećivanjem gradova, odlaskom u nepoznato s doseljenikom u potrazi za boljim teritorijem. Veljko kao prvi igrač je krenuo južno u mojem smjeru, čime sam ja zrcalio njegov potez krenuvši sjeverno mu ususret. Samo što je Veljko imao peh da naleti na horde barbara prilikom svojih istraživanja. Miljenko se za to vrijeme raštrkao sa svojim Kinezima na sve strane, prvenstveno zapadno prema Veljku i južno prema Slavici. Ubrzo je otkrio da se između njega i Veljka nalazi veliko prirodno jezero koje obiluje piratima, pa je zasad tu morao primiriti svoje ekspanzionističke ambicije. Slavica je također u svojim istraživanjima otkrila da se osim jednog malog djela na sjeveru, praktički gotovo u potpunosti nalazi okružena vodom. Što je opet savršeno išlo u prilog njezinim čisto obrambenim nakanama.

#382

Daljnji tijek igre je tekao u miroljubivom blagostanju i razvoju. A onda su se pred kraj trećeg razdoblja Miljenkove kineske horde okomile na pirate i zaputile preko jezera na Japance. Pomislili smo čak da se unutar istog kruga mogu i iskrcati u japanski glavni grad, ali Veljkovom intervencijom i provjerom pravila srećom po njega to ipak nije bilo moguće. Usprkos tome Veljko se narednih 15 minuta nije uspijevao smiriti na ovaj podli i lukavi čin. Brže bolje je krenuo u izgradnju vlastite armije, a dodatno si je odigravši kartu prisilnog primirja osigurao jednu dodatnu rundu mira. Do idućeg Miljenkovog poteza obrana je bila spremna, ali to nije nimalo pokolebalo ambicioznog kineskog cara da odustane od svojih planova. Veljko je siguran u sebe već trljao ruke kako će njegova brojnija vojska masakrirati Kineze. Šteta što nije računao na čak dvije Miljenkove karte strijelaca, koje su i prije početka prave bitke prepolovile Japanske snage. Ostatak demoraliziranih Japanaca je brzo pao pod kineskim sabljama. Osim zauzimanja vrijednog grada, Miljenko je time uspio izvršiti i dvije tajne misije, koja mu je svaka donijela po 2 boda.

#383

Međutim slavlje mu je bilo kratkog vijeka jer se u svega jedno polje udaljenom japanskom gradu već okupila šogunska osvetnička vojska, koja je ubrzo istjerala osvajače iz svoje metropole. Nažalost nije ni Veljko imao puno vremena za slavlje, jer mu se sada na dovratku pak počela okupljati i Majanska vojska. Počelo se opasno na sve strane pregovarati o savezima i protusavezima između triju strana.

Grci su za to vrijeme pod vodstvom Slavice Velike uživali tehnološku eksploziju i procvat svoje kulture. Prvi su naravno razvili i demokraciju, što im je omogućavalo da za jednu besplatnu akciju mogu prikupljati resurse u jednom svojem gradu.

Uvidjevši kako miroljubivi Grci počinju postizati sve veću prednost, i nas trojica smo se okanili ratnih osvajanja i više posvetili miroljubivom razvoju. Sve više moćnih građevina je počelo nicati u gradovima, kultura je procvjetala, a uskoro je i gradnja Svjetskih čuda uzela maha.

#387

Zaključivši kako se nalazi u pobjedničkoj poziciji, Slavica je odlučila pošteno utaboriti sve svoje gradove. Pred sam kraj Veljko se odlučio za kockarski potez očajnika zvan “sve ili ništa”, i sve svoje jedinice poslao u napad na moj dobro utaboreni grad s vrijednim “Velikim Kolosom”. Borba je bila iznimno napeta i grčevita. Kada se prašina slegla ispalo je da su bogovi bili više naklonjeni Japancima.

Samuraji nisu još pošteno niti ušetali u osvojeni Majanski grad, a u velikom povijesnom obratu Kinezi su se iskrcali na obali njihovog vlastitog nebranjenog grada sa Svjetskim čudom piramida i zauzeli ga bez borbe.

Povijest je dala ovakvu konačnu ocjenu:
Miljenko – China (Red) 50 bodova
Slavica – Greece (Blue) 46,5 bodova
Mislav – Maya (Green) 41,5 bodova
Veljko – Japan (Yellow) 34,5 bodova

#388

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)