Epizoda #35: Posljednji pozdrav velikanu Marvelovih stripova

S velikom tugom u srcima dočekali smo u predvečerje 12.11.2018. tužnu vijest o odlasku s ovog svijeta jednog od najvećih velikana stripova o superjunacima – Stan Leeja (95).

Riječ je o pravom revolucionaru u svijetu stripova i tvorcu mnogih od danas najpoznatijih superjunaka i zlikovaca. Među najpoznatijima tu su: Spider-Man, Hulk, dr. Strange, Fantastična Četvorka, Daredevil, Black Panther, Ant-Man, Iron-Man, Thor i X-Men.

Lee je izašao iz okova savršenih superjunaka i kreirao svoje likove kao arhetipe junaka s greškom, malog čovjeka sa svim vrlinama, manama otkriva ili dobiva moć kojom se bori protiv zla i nepravde. Ovakav pristup kreiranju strip junaka proizveo je pravu revoluciju ranih šestedetih godina prošlog stoljeća, te promijenilo cjelokupnu percepciju njihovih čitanja i promišljanja. Davši svojim likovima veliki raspon emocija približio ih je čitateljima, naročito mladoj i često zbunjenoj publici, koji su i sami prolazili kroz razne životne promjene odrastanja.

U čast nama dragog velikana, odlučili smo vam dati preporuke naših TOP 5 stolnih igara na temu super46093495_2122661784432447_7126419319042342912_n.jpgjunaka.

1. Legendary: A Marvel Deck Building Game (1-5 igrača), iz obitelji Legendary sustava igara. Riječ je o pretežno kooperativnim igrama gdje igrači startaju s baznim kartama, te tijekom igre kupuju druge jače karte i tako grade svoje unikatne igraće špilove. U isto vrijeme moraju se boriti protiv same igre koja pred njih baca razne prepreke u obliku raznih protivnika i zadaća koje moraju ispuniti.

U Legendary: A Marvel Deck Building Game, igrači na početku igre odabiru jednog od poznatih zlikovaca iz Marvel svijeta (Magneto, Loki, Dr. Doom i mnogi drugi). Nakon toga igrači se dogovaraju koji će određeni špilovi karata heroja igrati u toj određenoj partiji. U baznoj igri ih ima ukupno 15 (Spider-Man, Hulk, Cyclops, Wolverine itd.). Tijekom igre, igrači će kupovati ove karte kako bi si izgradili jači i učinkovitiji deck, a koje će im pomoći u borbi protiv raznih agenata zla i njihovih pomagača. Na igraćoj ploči postoji traka koja se malo pomalo popunjava s raznim pomagačima zlikovaca. Svaka nova karta pomagača koja uđe u igru gura ostale prema naprijed. Kada nova karta uđe u igru i pogurne one od prije tako da jedna karta ispadne s trake, taj pomagač uspijeva pobjeći našim herojima. Svaki pomagač ima svoju posebnu moć koju aktivira prilikom napuštanja igre, često pogubnu po igru i heroje, neki imaju određene moći koja se aktivira već i samim ulaskom u igru. Svakog pomagača kojeg igrači pobjede, uzimaju ga kao nagradu i stavljaju ispred sebe, oni će vrijediti određene bodove na kraju igre. Međutim ako određeni broj pomagača uspije pobjeći, ili ako heroji pretrpe toliko štete da se više ne mogu boriti, tada gube igru.

Igra se pobjeđuje tako da se izvrši određena misija legendary-board.jpgpojedinog glavnog zlikovca.

2. Sentinels of the Multiverse (2-5 igrača). Slično kao i u Legendary: A Marvel Deck Building Game, i ovdje imamo grupu heroja koja se bori protiv raznih sila zla. Istina u ovoj igri se radi o generičnim herojima i zlikovcima, no svatko će vrlo brzo u njima prepoznati svoje puno poznatije inačice kojima su bile inspirirane. I u ovoj igri na početku igrači odabiru protiv kojeg glavnog zlikovca će se boriti, a zatim odabiru i jednog od deset heroja koje imaju na raspolaganju. Razlika je što u ovoj igri nema opcije slaganja špilova karata (deck buildinga), već zajedno sa svojim odabirom heroja svaki igrač uzima već složen i unikatan špil karata tog heroja. I opet slično kao i u Legendary: A Marvel Deck Building Game, i ovdje se igrači zajedno bore protiv karata raznih zlih pomagača i loših događaja koji ulaze u igru, a koji se vuku iz unikatnog špila glavnog zlikovca. Cilj igre je svesti glavnog zlikovca na 0 HP-a (životnih bodova), prije nego što to pođe za rukom učiniti svim herojima. Pojedini glavni zlikovci imaju svoje unikatne agende koje moraju IMG_7914-Edit-1024x606.jpgostvariti kako bi vas pobijedili.

3. HeroClix (2 igrača). Fanovi skupljanja prelijepo obojenih minijatura i brzih zabavnih borbi, doći će na svoje u ovoj igri baziranoj na poznatom Mage Knight sistemu. Umjesto vilenjaka, patuljaka, goblina, orkova i drugih fantastičnih stvorenja, na suprotstavljenim stranama naći će se razni heroji i zlikovci iz Marvel i DC svijeta. Kako bi Spider-Man prošao u okršaju s Batmanom, Hulk sa Supermanom, Wonder Woman sa Storm, sve te razne kombinacije ćete moći isprobati upravo u ovoj igri.

Igra se odigrava slično poput svake igre minijaturama, samo bez previše statističkih kartica za praćenje i korištenja metra prilikom pomicanja. Umjesto toga sve važne informacije će se nalaziti na samoj bazi na kojoj se minijatura nalazi, a koja će se može i rotirati kako bi prikazivala koliko je heroj/zlikovac dobio štete. Svaki lik će naravno imati i svoje unikatne i tematski poznate specijalne moći koji će moći koristiti.

16300160_1745243422471557_933205651208824140_o.jpg4. Codenames: Marvel (2-8 igrača). Što se dogodi kada se spoji jedna od najpoznatijih party igara i Marvel svijet, pa jasno dobije se Codenames: Marvel. Kao i u originalnoj igri, pripremi se mreža od 5 x 5 dvostranih kartica, s jedne strane su slike, s druge riječi. Pa eto još jedna zanimljivost, ova igra spaja originalni Codenames i Pictures u jednu igru, može se igrati s jednom ili drugom stranom. Zatim se igrači podijele u dva tima – Shield (plavi tim) i Hydra (crveni tim). Svaki tim izabere svojeg direktora agencije koji će im zadavati pojmove. Cilj igre je naravno pronaći sve vaše agente prije nego što to pođe za rukom suparničkom timu.

CodenamesMarvel-setup.jpg5. Risk: Marvel Cinematic Universe (2-5 igrača). Da ne bi bilo da zanemarujemo i klasike, tu je stoga klasični Rizik smješten u Marvelovom svijetu. Igra dolazi s tri različite opcije za igru – skirmish mode, bitku za Manhattan i  Guardians of Galaxy.

U skirmish inačici svaki od igrača preuzima ulogu jedne od zaraćenih frakcija – Captain America, Thor, Iron Man, Winter Soldier, Ultron. Igra se odigrava identično kao i originalna igra, osim što u ovoj inačici mapu predstavljaju različiti sektori Manhattana za koji se igrači bore. Pobjeđuje onaj koji uspije eliminirati sve ostale suparničke frakcije.

Bitka za Manhattan je naprednija verzija skirmish igre, svaka frakcija dobiva svoju unikatnu misiju koju mora ispuniti kako bi pobijedila. U igru ulaze dodatne karte moći određenih superjunaka, Hulk koji je frakcija sam za sebe i borit će se protiv bilo koga ako ga se izazove, te još par sitnih detalja.

Na stražnjoj strani igraće ploče nalazi se verzija za igru Guardians of Galaxy. Igra se također igra primarno kockama, a skupljaju se određene kombinacije i setovi dobara iz Guardians of The Galaxy svijeta.712b2KGm28L._SX679_.jpg

 

 

 

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)