Epizoda #33: Sedmorica veličanstvenih jašu na valovima klasika

20.10.2018. je bila muška noć za druženje uz društvene igre, bezobzirno opijanje i seksističke komentare bez bojazni da se dobije kuhačom po glavi od bolje polovice. Meh koga zavaravamo za ovo zadnje dvoje. Ali da smo imali provod života uza onu prvu stavku to ostaje, i to uz igre uz koje bi se čovjek ponajmanje ponadao. Već i par dana prije nalaženja smo vijećali o tome što bi mogli zaigrati, a da bude baš u 7 igrača. Twilight Imperium III s Shards of Throne ekspanzijom, Scythe s Invaders from Afar ekspanzijom, Dead of Winter s Warring Colonies ekspanzijom. Sve jedan hit veći od drugoga, ali nekako nam se nije igralo nešto previše zahtijevno i baš smo htjeli nešto blesavo i jednostavno za zaigrati prilikom okupljanja oko 20 sati.

Gledali smo opet sve igre i uočili jednu na samom dnu, jedva vidljivu među svim drugim kutijama. I nekako instantno svima nam je zasjala upaljena žaruljica iznad glave jedne potpuno lude ideje. Zaigrajmo Monopoly: Star Wars 😀 .

#334 Sedmorica veličanstvenih

Svi smo prasnuli u smijeh, ali već iduću sekundu izvlačili igru s polica i rastvarali na stolu, uzbuđeni ko mala djeca. Nakon preko 400 igara, kvalitetnih igara kroz koje se prošlo i zaigralo, djelovalo je sasvim suludo i nestvarno da smo upravo ovu igru naumili zaigrati. Pa ipak igra je bila posložena pred nama, novci su bili raspoređeni i kocke spremne za bacanje.

Da stvar bude još šašavija, odlučili smo započeti igru bez početnih nekretnina, samo s novcima. Da vidimo na koju će to tek ludoriju ličiti. Navili smo štopericu na sat vremena, u naumu da igra tada završi kako bilo da bilo, pa samo vidimo tko je na kraju ostao s najviše novaca.

Nije trebalo dugo da igra pokaže svu svoju čar jedne igre na sreću. Neke je od samog starta krenulo nenormalno dobro, druge pak očajno loše. Ne možeš tri puta za redom proći kroz start, pokupiti 200 imperijalnih kredita, samo da bi sletio na poziciju plaćanja poreza.

#335

A ubrzo se pokazala i sva ludorija startanja bez ijedne nekretnine, jer su neki poput Jure, Marijana i Tompe stali na dobre pozicije i skupili po 5-6 nekretnina, Marko i ja smo imali manje sreće s 3 nekretnine, no Igor je uspio doći do samo dvije, a Miljenko čak do niti jedne. A bili smo u tom trenutku zašli već nekih dvadesetak minuta u igru. S time da smo zaista brzo odigravali poteze. Budimo realni nije baš ni da se imalo puno za razmišljati na potezu. Najviše vremena nam je zapravo odvlačilo čitanje tematskih kartica prilike i gubitka koje smo vukli stavši na određene pozicije. Najkomičnija je bila Markova situacija gdje je tekst počeo i više nego obećavajuće tako što je imenovan na mjesto guvernera galaksije, i onda je drugi dio kartice od njega zahtijevao da svakome od nas plati 50 😀 . Jedva smo ga suzdržali da ne podrapa karticu.

U narednih desetak minuta uspjele su otići napokon i zadnje tri nekretnine koje su ostale, do jedne dosta kvalitetne se uspio napokon domoći i Miljenko. Umijećem pregovaranja isposlovao ju je Juri za dvije nešto slabije uz nadoplatu, pa ove dalje drugima za njihove nekretnine i novac. I tako je vještom diplomacijom, i uz malo mita ispod stola, Miljenko lijepo došao i do svojih lijepih nekretnina.

#336 Pronađi uljeza na slici

Nismo ni mi ostali previše zaostajali u svojim poslovanjima, pa je tako uskoro svatko došao do svojih parova, i mogla je krenuti izgradnja kuća i hotela. Tu su prednjačili Marijan koji je prvi izgradio hotel, i Jura koji je nešto kasnije izgradio i tri kućice na jednoj lokaciji. Do prvih žrtava nije trebalo dugo čekati, prvi unesrećeni je bio naravno Igor stavši na Marijanovu poziciju hotela. Morao je isplatiti lijepih 1040 ostavši praktički bez skoro pa imalo novca. Ali Marijan nije imao dugo priliku uživati u svojem novo stečenom bogatstvu jer je i on sam uskoro stao na Jurinu poziciju s tri kućice, a već na idućem potezu pridružio mu se tu i Marko.

Taman je počelo biti napeto kada je štoperica odzvonila naših 60 minuta igre. Dovršili smo taj krug do zadnjeg igrača i nakon toga se bacili u zbrajanje novca i vrijednosti nekretnina. Kada se sve zbrojilo, redoslijed je bio sljedeći:

Jura (Tuscan Raider) – 2609
Mislav (Lando Calrissian) – 1819
Miljenko (Imperial Pilot) – 1580
Marijan (Luke Skywalker) – 1361
Tompa (Darth Vader) – 758
Marko (R2D2) – 681
Igor (Obi-Wan Kenobi) – 640

#337

Nećkali smo se dali da nastavimo s još jednom partijom ispočetka, no odlučili smo ipak prijeći dalje na 7 Wonders s Cities i Wonders pack ekspanzijama. Trideset minutna partija je bila brzo gotova sa sljedećim rezultatom:

Tompa (Gizah) – 68
Marijan (Babylon) – 62
Marko (The Great Wall) – 48
Miljenko (Abu Simbel) – 46
Jura (Petra) – 45
Mislav (Stonehenge) – 43

Uslijedile su nam dvije partije igre Codenames s podjelom u parove od 4 (Plavi tim iliti Kradeze – Marko, Igor, Tompa, Mislav) i tri člana (Crveni tim iliti Sprdanci – Miljenko, Marijan, Jura). Ni brojčana nadmoć nije nam pomogla da u obje partije ne pogodimo ubojicu u samoj završnici.

Marijan, Tompa i Igor su nas tu napustili oko 2 i nešto sati u noći, a nas ostala četvorica odlučili smo se zaigrati još jedan od klasika iz moje mladosti – Nexus Ops. Riječ je o brzoj ratnoj igri u stilu Rizika, znači kontroliranje teritorija, borbe različitim jedinicama, ispunjavanje misija. Na dalekoj i udaljenoj planeti četiri korporacije se bore za primat nad vrijednim rubinskom rudom. Svaki igrač raspolaže sa šest identičnih jedinica u različitim igrivim bojama koje može izgraditi. Određene jedinice imaju prednosti, određene nedostatke, jedne oboje, a neke i svoje posebne moći. Jedinice se grade kontroliranjem teritorija na kojima se nalaze vrijedni rudnici, a koji vam na kraju svakog poteza donose određeni dio prihoda. U središtu heksagonalne mape koja se generično postavlja slijedeći određena pravila, nalazi se pločica tzv. Monolita, a čijom kontrolom dobivate veliku prednost nad ostalim igračima u obliku „Energize“ karata, to jest karata koje možete u određenim trenucima odigrati za neki benefit. Igru pobjeđuje onaj igrač koji uspije skupiti kombinacijom tajnih karata misija i brojem pobjeda, zbroj od 12.

#339

Bacanjem kocke sudbina je odlučila da ja krenem prvi, zatim Miljenko, pa Jura, i na kraju Marko. Prvi igrač započinje s 8 svemirskih kredita, a svaki sljedeći s tri više. Usprkos tome početi prvi je velika stvar, jer kao što se i ubrzo pokazalo može se brzo doći do Monolita u središtu mape i skupljati na kraju runde moćne Energize karte. No to mi je uspjelo svega jedan krug dok me Miljenko nije protjerao s ove pozicije. S druge strane je pak potisnuo Juru sve do njegovog matično teritorija, a meni je glavobolje zadavao i moj susjed Marko. Kombinacijom Jurinih i mojih poraza Miljenko je lijepo poveo skupivši brzo 8 bodova od tajnih misija i pobjeda. Jura se u jednom trenutku skroz raspištoljio. S koliko toliko prikupljenom vojskom i nekim skrivenim adutima u rukavu, odlučio je krenuti u očajni protunapad. Određenim diverzijama s kartama i s nešto više sreće na kockama od Miljenka, uspio je protivničke postrojbe odbaciti natrag do njihovog matičnog teritorija. Sada je Jura bio taj koji je krenuo u ofenzivu, a Miljenko u krpanje očajne obrane. Tako oslabljen uspio sam ga i ja otjerati s nekih teritorija s manje vrijednim tvornicama, a morao se povući s Monolita i pred Markom koji je s druge strane isto počeo prikupljati opasnu brigadu.

#338

Do kraja igre Jura je uspio nadmoćno izdominirati partiju ekspresno prikupivši 12 bodova na pobjedama nad Miljenkom i kvalitetnijim tajnim misijama koje je uspio izvršiti. Konačno bodovanje je izgledalo ovako:

Jura (Zyborg Technologies, zeleni) – 15
Miljenko (Galactic Syndicate, roza) – 8
Marko (Ares Inc. , žuti) – 5
Mislav (Black Helix Enterprises, plavi) – 5

Završili smo oko pola pet u noći i otišli na spavanje puni dojmova jedne posebne igraće noći, koja će se još dugo pamtiti i prepričavati 🙂 .

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)