Epizoda #27: Zaigrali smo digitalnu verziju Through The Ages: A New Story of Civilization

Digitalna verzija megauspješne stolne igre Through The Ages (2006.) dizajnera Vlaade Chvátila je bila u intenzivnom razvoju protekle dvije godine. Za one koji ne znaju, Through The Ages je epska civilizacijska igra za 2-4 igrača, a u kojoj počevši od Antike pa sve do modernog doba, gradite razne građevine koje vam doprinose kulturu, znanost, radost ili resurse, razvijate tehnologije, gradite poznata Svjetska čuda, i naravno vodite bijesne bitke i ratove sa svojim protivnicima, sve kako bi upravo Vaša civilizacija ostavila najbolji trag u svjetskoj povijesti. Detaljnije o samoj igri možete pročitati u jednoj od naših prijašnjih recenzija od strane našeg autora “Kockica” – Through the Ages – A New Story of Civilization.

screen_full2.jpg Najavilo se kako će digitalna verzija imati poboljšane ilustracije karata, da će se poraditi na balansu određenih karata, te boljem i lakšem protoku određenih dijelova igre. U međuvremenu, tijekom razvoja igre, odlučeno da je se ponovno izda i stolna verzija novog izdanja igre. Tako smo pretprošle godine dobili Through the Ages: A New Story of Civilization, a koji trenutno ponosno zauzima drugo mjesto na Boardgame Geeku po ljestvici najboljih igara svih vremena. Od 14.09.2017. uz veliku najavnu pompu, dobili smo napokon i digitalnu verziju za Android i iOS uređaje. Je li digitalna verzija opravdala svoje dugo iščekivanje otkriti ćemo Vam u nastavku.

Prvo što ćete ugledati kada pokrenete igru je naravno sam naziv igre u gornjem vrhu, zatim vaš profil s lijeve strane, a koji morate kreirati pri prvom pokretanju, s desne strane su opcije “Local Game” i “Online Game”. Pritiskom na sliku profila možete otići promijeniti podatke svojeg profila, ili se prijaviti online, ili vidjeti postignuća iz raznih partija igara, a koja ste uspjeli ostvariti. Ima ih ukupno 86. Na donjoj desnoj strani početnog zaslona nalazi se “Extras”. Ovim odabirom će vam se ponuditi opcije pregleda najnovijih vijesti, možete ovdje pročitati pravila igre te kako su ukomponirane u digitalnu verziju, te tu vam se nalazi i lista ljudi zaslužnih za nastanak digitalne verzije. Na početnoj stranici u gornjem lijevom kutu nalazi se vaša lista prijatelja koji su trenutno “online”, u desnom kutu se nalazi kotačić koji vas klikom na njega vodi u postavke, gdje možete podesiti glasnoću muzike, zvukova, postavke jezika i još par sitnica.

screen_full1.jpg No vratimo se na početak s odabirom igre. Odaberete li “Local game” dobiti čete 4 opcije: Custom Game, Challenges, Tutorial i Pass & Play. Pod Custom Game imat ćete priliku zaigrati igru s do tri umjetne inteligencije (AI – Artificial Intelligence). Nakon što postavite u koliko igrača bi ste zaigrali, imate opciju odabrati način pravila na koji bi se igralo – Digital ili Tabletop. Tabletop je kao što i sam naziv kaže igra prema standardnim pravilima na kakve smo navikli i u stolnoj verziji. Digital vam nudi mogućnost pun bržeg toka igranja, događaji se puno brže razrješavaju, kao i kolonizacije, bitke i ratovi. Jednom kada ste odabrali jednu od ove dvije opcije, odvedeni ste u samu igru i partija može početi.

Glavni prikaz na ekranu je naravno vaša civilizacija, no možete na svojem potezu u bilo kojem trenutku pogledati i digitalne igraće ploče i od ostalih igrača. S desne strane se nalazi lista igrača koji igraju, te klikom na njihov portret imate pogled na njihovu civilizaciju. Ovi portreti će na početku igre biti prazni, no kada uzmete nekog od poznatih vođa i odigrate ih u svoj igraći prostor, portret se mijenja u onaj od vašeg trenutnog vođe.

screen_full4.jpg Ispod liste igrača nalazi se strelica na koju kada pritisnete vam se prikazuje lista svih igrača s točnim brojem akcija koje posjeduju, kao i koliko tko čega producira i posjeduje trenutno od resursa. Odmah ispod strelice s ovom opcijom nalazi vam se prikaz broja akcija s kojima raspolažete (civilnima – bijelima i vojnima – crvenima).

U donjem desnom kutu se nalaze dvije zarotirane strelice pomoću kojih vraćate akcije unatrag, ili unaprijed, kada ste na svojem potezu. Bit će i više od nekoliko instanci kada ćete se koristiti ovim strelicama, zavisno o promjenama odluka koje donesete. No jedanput kada stisnete “End Turn”, producirate sve što imate za producirati i vaš potez završava. Nema opcije vraćanja krugova unatrag, samo akcija.

S lijeve strane ekrana nalazi se prikaz raspoloživih resursi i ljudstva. Cijelom dužinom gornjeg dijela nalazi se traka s koje uzimate karte, a duž donje strane ekrana nalazit će se civilne karte koje ćete uzimati s trake, i vojne koje ćete vući na kraju poteza. Odmah ispod trake s kartama nalazit će se prikaz koliko kojih resursa, znanosti i kulture proizvodite, a do toga će biti brojčani prikaz koliko još civilnih i vojnih karata ima u njihovim špilovima. Ovaj podatak pri prijelazima iz jednog doba u drugo, kao i pri samoj završnici igre, može biti od odlučujuće važnosti.

screen_full5.jpg Glavni prikaz će činiti zgrade i jedinice koje ćete imati izgrađene u svojoj civilizaciji, a koje će biti prikazane u obliku sprajtova (dvodimenzionalnih grafičkih slika) nalijepljenih na pozadini slike pejsaža. Oznaka koliko imate radnika na pojedinoj građevini izvedena je sa osvjetljenjem prostorija iznutra. Svaki put kada izgradite novu zgradu ili jedinicu, ista će se u prikazati na za nju namijenjenom mjestu. Ako će vam biti lakše, u bilo kojem trenutku na svojem potezu možete tapnuti na bilo koju građevinu i prikazat će vam se u obliku prepoznatljivih karata. Svaki žuti kružić će predstavljati radnika na pojedinoj karti, a plavi kvadratić određeni resurs koji ta zgrada proizvodi.  Kada ste na potezu kako bi ste izgradili novu zgradu, jednostavno tapnete na nju i prikazat će vam se određene opcije koje ćete moći poduzeti, bilo da želite nadograditi već postojeću zgradu u neku bolju varijantu za koju raspolažete tehnologiju, bilo da želite izgraditi skroz novu određenu zgradu, ili već neku postojeću želite srušiti. Jednako tako kada uzimate kartu određenog Svjetskog Čuda, isto će se prikazati u vašoj civilizaciji kao sprajt s kranovima, označavajući da je u izgradnji. Jedanput kada dovršite veličanstvenu građevinu, kranovi automatski nestaju i dobivate naveden benefit izgrađenog Svjetskog Čuda. Kada uspješno dovršite kolonizaciju određenog teritorija, isti će se također prikazati u pozadini reljefa vaše civilizacije kao novootkriveni otok u oceanu.

vGXCOSkyvCmb0bu0d2yPMW2P2YX32cke3ZL78AvL4SYN-olGR93JDNKG_IIhYjo9MCk=h900.jpg AI vaših umjetnih protivničkih igrača neće nimalo zaostajati u donošenju najboljih odluka i rješenja u datim trenucima. Suočavati će se s jednakim poteškoćama kao i vi, a koje će više ili manje uspješno savladavati. Moramo ovdje posebno pohvaliti vješto isprogramiranu umjetnu inteligenciju, koja mada neće uvijek donositi savršena rješenja, pronalaziti će iznimno kreativne i pametne načine kako što bolje odigrati svoj potez. Što ne znači da će i umjetnoj inteligenciji sve ići po planu. Naći će se bez problema i ovdje AI koji će se malo previše razbahatiti s proizvodnjom kulture pa zanemariti vojsku, ili onaj koji će kaskati za ostalima u proizvodnji znanosti itd. Drugim riječima vaši AI protivnici će više djelovati kao pravi ljudski igrači, nego li kao neka savršena superiorna inteligencija koja nije u mogućnosti napraviti ni najmanju grešku.

Od samog početka igre u pozadini će svirati prigodna glazba vezana za pojedino doba. Svaki put kada uđete u novo doba, promijeniti će se i glazba vezana za to razdoblje.

Kada vam je dosta igre, uvije možete napustiti partiju tapom na oznaku s listama u samom desnom kutu ekrana, a tu će se nalaziti opcija za nastavkom igre, izlaskom na glavni izbornik, vodič kroz pravila, i izbornik s postavkama. Jednom kada izađete iz određene partije, možete ju kasnije ponovno nastaviti. Jednostavno pri odabiru “Custom Game” s glavnog izbornika, odaberete opciju “Continue”. Osim ako zaista ne želite započeti novu partiju, u tom slučaju odabirete “Start Over”.

Through-the-Ages-iOS-Achievements.jpg Pod “Local Game” odabirom postoji i “Challenges” opcija. Odabirom ove opcije igra vam nudi klasičnu igru, no s određenim bitnim izmjenama. Tipa u “Time Traveler – Joan” morate pobijediti protivnika koji započinje igru s Ivanom Orleanskom. U “Time of Wonders” izazovu morate pokušati pobijediti ostala dva AI protivnika tako što nastojite izgraditi što je više moguće Svjetskih Čuda. Uzimanje Čuda vas košta jednu civilnu akciju manje, no za svako Čudo iz I, II, ili III doba koje propustite uzeti i izgraditi na vrijeme, jedan igrač dobiva 12 kulture, a drugi 6 hrane. Protivnici ne mogu uzimati Svjetska Čuda da ih grade, Michelangela nema u igri, te u špilovima civilnih karata se nalazi tri pute više “Engineering Genius” karata. U “Clash of the Immortals” vi i vaši AI protivnici u cijeloj igri možete imati samo jednog vođu, stoga odaberite mudro.

Ima zaista pregršt zanimljivih i zabavnih izazova koji skroz mijenjaju dinamiku i generalno cijelu igru. Pobijedivši u jednoj određene vrste otključavate neki od druge razine, pa treće, itd. Za sve one koji su se zasitili klasične igre, ovo je apsolutno preporuka za iskušati.

Pod “Local Game” također se nalazi i “Tutorial” u kojem vas Drevni Vlaada uvodi u čari igre, te kako se služiti aplikacijom. Aplikacija je sama po sebi iznimno intuitivna, te stari igrači upoznati sa stolnom verzijom igre neće imati nikakvih poteškoća sa savladavanjem digitalne inačice. Novim igračima će “Tutorial” biti od velike pomoći u učenju i savladavanju igre, što će ih na zabavan način poštedjeti sate i sate provedenih i čitanju i dobrom razumijevanju pravila.

552x414bb.jpg Zadnja opcija pod “Local Game” je tzv. “Pass & Play”. Pri ovom odabiru imate mogućnost zaigrati aplikaciju sa svojim prijateljima. Jednostavno dodate portrete igrača zavisno o broju u koliko se igra, te odaberete pravila po kojima želite igrati, već spomenutim standardnim iz stolne verzije igre, ili digitalnim ubrzanim. Također sada imate mogućnost odabira i načina na koji želite igrati igru. U trenutku pisanja teksta nudi se jedna jedina opcija, a to je klasični uobičajeni način. Ostala dva prikazana načina su zasad zasivljena, a uz njih stoji obavijest “Dolazi uskoro…” Jedan od ovih načina igre se zove “Car Mode”, a drugi “Tabletop Mode”. Kakvo su nam to iskustvo igranja dizajneri naumili priuštiti ovim načinima igre valja tek vidjeti kada izađu. U ovom trenutku možemo samo reći da s nestrpljenjem čekamo, jer su uz “Tabletop Mode” stavili kratki najavni tekst da će nam s ovom opcijom uređaj pretvoriti u pisač s kojim ćemo moći ispisati pravu fizičku igru, možda ne, hajde vidjet ćemo što će biti od toga.

Sve dosad nabrojano je lijepo i simpatično, no nema sumnje da će digitalna verzija igre najviše zasjati upravo u svojem online formatu. Osim protiv prijatelja, imati ćete tako priliku zaigrati igru i protiv igrača iz cijelog svijeta, a to će vjerujemo većini biti najveća čar i izazov. Uvjet je naravno da svi igrači imaju instaliranu svoju valjanu kopiju igre.

Odabirom “Online Game” sustav će vas zatražiti da unesete svoje korisničko ime i zaporku. U trenutku pisanja recenzije preko 12 000 registriranih igrača je odigralo preko 20 000 online partija igara.

Na CGE online stranici (https://account.czechgames.com) možete osim novih vijesti pod “Leaderboards” tablom vidjeti rang listu najboljih online igrača  u pojedinim igrama, pa tako i u Through The Ages: A New Story of Civilization.

Završne misli

Digitalna inačica Through The Ages: A New Story of Civilization postigla je ono što većini konverzija ne pođe za rukom. Uspjela je uhvatiti čar i magiju svoje fizičke inačice, bez da igrivost pati. Malo bude nezgodno jedino kada igrate protiv više protivnika, pa trebate šaltati kroz razne prozore prikaza protivničkih civilizacija, kako bi ste mogli vidjeti i podsjetiti se što sve imaju i na što idu. Nešto što je vrlo lako i jednostavno vidljivo u fizičkoj inačici gdje su protivničke kartice, resursi i bodovi jasnije vidljivi. Bez obzira na ovaj mali nedostatak, vidi se da su se dizajneri jako potrudili da sve bude jasno i dobro pregledno. Tu više do ograničenja dolazi koliko informacija može stati i biti jasno vidljivo na ekranu. Sučelje je zato jako dobro riješeno te stari veterani stolne verzije igre neće imati nikakvih problema da odmah uskoče u igru. Novijim igračima će digitalna verzija zato biti od velike koristi da lakše i bezbolnije svladaju igru kroz interaktivne lekcije. Poslije će se moći dodatno ispraksirati u partijama protiv AI igrača koji su isprogramirani na zavidnoj razini te se ponašaju poput stvarnih ljudskih igrača. Uvijek možete zaigrati u do 4 igrača sa svojim prijateljima u “Pass & Play” partijama. A kada se i toga zasitite možete zaigrati i pokušati pobijediti jedan od mnogobrojnih izazova koje vam digitalna inačica nudi. Jednom kada i sve izazove uspješno pobijedite, tu će biti online igra s igračima iz cijelog svijeta, kao i osjećaj natjecanja da pokušate zasjesti na tron najboljeg igrača Through The Agesa. A to vjerujemo neće vam tako brzo dosaditi 🙂 .

Plus:

  • dodatni sadržaj (izazovi)
  • brzina i automatizam
  • lagano i interaktivno sučelje
  • protivnički AI
  • glazba
  • cijena

Minus:

  • nedostatak fizičkih komponenti
  • preglednost

Ocjena: 9/10

 

 

 

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)