Epizoda #23: Posljednji pozdrav velikanu horor žanra

16.07.2017. će za mnoge fanove zombie horor filmova, knjiga i igara ostati s tugom upamćen kao dan kada nas je napustio George A. Romero. Onaj tko još nije čuo za ovog pionira horor žanra i tvorca zombie filmova, trk u još koju od preostalih videoteka, ili onih virtualnih, i pod hitno posudba filmova poput originalne Noći Živih Mrtvaca (1968.), Zore Živih Mrtvaca (1978.), Dana Živih Mrtvaca (1985.).

U čast posljednjeg ispraćaja ovog filmskog velemajstora, organizirali smo na brzaka kućnu tematsku večer druženja uz zombie horor igre. Nakon pobližeg pogleda na kolekciju, odluka je pala na novopristigli Miljenkov Dead of Winter: A Crossroads Game, a koji mu je upravo svježe pristigao zajedno sa samostalnom ekspanzijom The Long Night.

Za početak smo odabrali po trajanju srednje dugački scenarij – „Home Sweet Home“.

Od likova su igrali:

Olivia Brown i Brandon Kane (Mislav)

Ashley Ross i David Garcia (Slavica)

Rod Miller i Edward White (Miljenko)

Sparky i Maria Lopez (Jura)

Taman smo se uljuljkali u sigurnost nedavno osnovane kolonije, koja bi nam trebala poslužiti kao dom u ovom zombie poharanom postapokaliptičnom svijetu. No kako to uvijek biva, nevolje uvijek vrebaju u prikrajku. Horda nemrtvih koja se konstantno seli iz jedne pokrajine u drugu, uvijek u potrazi za svježim mozgovima živih, nabasala je na naše novoosnovano naselje. Srećom pa se radilo o prethodnici od svega par nemrtvih, no znali smo da će ubrzo uslijediti i glavnina. Vođe četiriju grupica preživjelih koji su sačinjavali koloniju okupili su se kako bi vijećali što činiti. Olivia Brown je došla u ime klana Mislav, Ashley Ross u ime klana Slavica, Rod Miller u ime klana Miljenko i pas Sparky u ime klana Jura. Sporazumijevanje sa Sparkyjem je bilo malo problematično, no s gestikulacijama, rukama, nogama, šapama i lavežom, i to se nekako prevazišlo. Svi vođe su se tako složili da će se ostati i pokušati obraniti kolonija i svi njeni žitelji. Valjalo je stoga izgraditi što jače barikade oko kolonije, prije nego dođe glavnina zombie horde. Problem je bio u tome što su određene grupice imale i svoje tajne planove koje su namjeravali sprovesti u ovom kriznom razdoblju.

#239

Bez obzira na to, sve je u početku krenulo dobro. Preživjeli su se razišli na sve strane u potrazi za hranom, oružjem, lijekovima, i naravno materijalima za izgradnju barikada. Prilikom svojih posjeta različitim napuštenim lokacijama, nailazili su i na druge preživjele, koji su se tako pridružili pučanstvu kolonije. Jedna od istaknutijih je bila i Bev Russell, poznatija i kao „Majka“, a koja se ubrzo pokazala kao iznimno sposoban novi član zajednice.

Dok su neki nailazili na nove preživjele, grupica koja je pripadala klanu Mislav – Olivia Brown i Brandon Kane su se opasno naoružavali oružjem na koje su nailazili. Neki od ostalih klanova su postali poprilično nervozni i zabrinuti zbog toga. Nije nimalo pomagalo ni to što članovi tog klana nisu bili voljni podijeliti s ostalima oružja koja su uspjeli prikupiti.

Situacija s povjerenjem, i sukladno tome trzavicama, nije bila ništa bolja ni među žiteljima koji su ostali u koloniji. Vrhunac je bila dodatna podjela kada je pronađeno tek rođeno dijete pokraj kontejnera za smeće. Majka, mlada tinejdžerica je ubrzo pronađena i dovedena pred sud mase. S jedne strane su se mogli čuti uzvici oprosta, s druge osuda ovakvog nečovječnog čina. Na kraju je većina prevagnula za izgnanstvo iz kolonije. Nedugo nakon ovog incidenta izbila je tučnjava između dvoje mlađahnih muškaraca. Nakon istrage ubrzo se doznalo da je jedan od njih kukavički otac djeteta čija majka je izgnana iz kolonije. Grižnja savjesti što se nije odazvao među ruljom da pokuša spasiti djevojku ga je očito pojela, pa se sada opio i počeo izazivati ulične sukobe. Rulja ni ovoga puta nije imala oprosta, tako da je i on izbačen iz kolonije.

Usprkos toliko izbačenih i protjeranih ljudi, i dalje je vladao veliki manjak hrane. Uskoro je nastupila i posvemašnja nestašica, a s njome i glad. U takvoj kriznoj situaciji donesena je drastična odluka da se iz kolonije protjeraju svi članovi klana Slavica, a kako bi ostalo dovoljno hrane za nekolicinu preživjelih iz ostalih klanova. Ne treba ni spominjati kako je nakon svih ovih događaja moral pao na iznimno niske grane.

#240

U međuvremenu, unatoč svemu, izgradnja barikada je iznenađujuće dobro napredovala. Međutim sve veći broj neživih se počeo gomilati pred kolonijom, a neke od vanjskih lokacija su potpuno pregažene pred njihovom navalom. Ostatak preživjelih, koji su dotad vani prikupljali resurse za koloniju, su bili primorani povući se, ili dočekati sigurnu smrt.

Na koncu nije bilo neke razlike jer ih nakon kratkog vremena ista sudbina i zadesila u samoj koloniji. Pravedna kazna za svu nemilosrdnost koju su iskazali jedni prema drugima.

Drugi scenarij koji se igrao je bio kraće duljine trajanja – „Too Many Mouths“.

Od likova su igrali:

Thomas Heart i Bev Russell (Mislav)

Rod Miller i Alexis Grey (Slavica)

Sophie Robinson i Carla Thompson (Miljenko)

Gray Beard i Talia Jones (Jura)

U alternativnom svijetu u kojem su žitelji kolonije iz prijašnjeg scenarija ipak uspjeli izdržati i obraniti svoj dom od najezde zombie hordi. Našli bi se upravo u poteškoćama u kojima su se našli u ovom scenariju. Kako u postapokaliptičnom svijetu prehraniti sva usta koja prebivaju u koloniji? Cilj naoko vrlo jednostavan, no ne i ako znaš da moraš biti konstantno u potrazi za hranom izvan sigurnosti kolonije, a nemrtvi vrebaju iza svakog ugla.

Usprkos svim opasnostima, skoro pa svi naši heroji su se odmah razišli na sva okolna mjesta. Jurin klan se pokazao kao najsposobniji u pronalascima hrane i snabdijevanju kolonije istom. Dio tih zasluga se dugovalo i vještim krađama gusara Gray Bearda od ostalih igrača. Tako da ostali klanovi nisu bili u mogućnosti sebično čuvati hranu samo za sebe. Zapravo klan Jura je bio taj koji je ponajviše pomagao i doprinosio opstojnosti kolonije. Upravo ta činjenica je izazivala sve veću zavist ostalih klanova, kojima je u jednom trenutku prekipjelo pa su se urotili i zajedničkim snagama izbacili dobronamjernu i korisnu grupu. Što je bilo najgore od svega, sumnjalo se da se među jednim od ta tri klana nalazi grupa izdajnika koji imaju za cilj uništiti koloniju. Najveće sumnje su privlačili klan Slavica i klan Miljenko. Klan Miljenko se vrlo brzo pokazao da radi u interesu dobrobiti zajednice, kada je u ključnom trenutku spasio koloniju općeg rasula zbog zatrpanosti smećem.

#241

Kraj igre smo tako ipak uspjeli dočekati s održivim moralom izvojevavši pobjedu. Klan Jura je uspio do završnice također izvršiti svoju novu misiju, dok je klan Slavica, za koje se pokazalo na kraju igre da su zaista bili izdajnici, su jedini izgubili igru.

Mi smo svoju počast Romeru odali, a vi, što čekate? Zgrabite jednu od svojih omiljenih zombie igara i zaigrajte.

Ako ste po prvi put čuli za ovakve tematske igre, evo nekih naslova koje preporučujemo.

Zombicide, Last Night On Earth, Dead of Winter: A Cross Roads Game, Dead of Winter: The Long NightCity of Horror, Carnival Zombie, Z War One: Damnation, Dark Darker DarkestZombies!!!

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)