Epizoda #8: Civilizacijske avanture

U nedjelju 13.12.2015. se povijest resetirala i nanovo pisala. Naravno ovaj događaj je bio potaknut još jednim kućnim igranjem Sid Mierove Civilizacije kod Jure. Ovoga puta smo se okupili u malo drukčijem sastavu. Umjesto Marka koji je bio dežuran taj vikend pridružio nam još jedan veliki fan PC verzije – Ervin.

Počeli smo s igranjem u 16:30h.

Od civilizacija su igrali:
Slavica – The Chinese – Wu Zetian (Blue)
Ervin – The Americans – Lincoln (Green)
Jura – The Russians – Catherine (Red)
Ja – The Egyptians – Cleopatra (Yellow)

#75

Zanimljivo je kako se pogodilo da je Ervin startao na istom mjestu na kojem sam ja prošli put, Slavica je bila na istoj poziciji zapadno od Ervina, ja sam joj bio sjeverno, a Jura je meni bio istočno od mene to jest sjeverno od Ervina.

Na početku igre smo odmah pohrlili u otkrivanje novih teritorija i mogućih novih prilika za daljnje širenje naših civilizacija. I opet nevjerojatne li slučajnosti, kao u mojem primjeru iz prošle igre tako se i Ervin u ovoj partiji našao odsječen morskim prolazom od sjevera i Jure. Do druge runde je cijela mapa već bila otkrivena.

Ne imajući više novog teritorija za istraživati brzo smo se prebacili na osvajanje barbarskih sela. Neka su nam se pridružila i pružila svoje pogodnosti miroljubivim putem, a neka je trebalo osvojiti vojnom silom kako bi smo ih uvjerili da baš našoj civilizaciji pruže podršku. Slavica je prednjačila u tome pred nama ostalima jer je za svako pridobiveno/osvojeno selo kao bonus svoje civilizacije dobivala tri kulture po selu. Na ovaj način se u startu nakupila popriličan broj kulture, što joj je onda pak dalo pristup kulturološkim karticama koje su joj davale još i određene druge benefite. Tim karticama je onda svako malo sabotirala Juru i Ervina. Juri je u jednom navratu izazvala promjenu sustava vladavine iz komunizma u anarhiju, što je kao posljedicu imalo da mu je glavni grad bio u stanju građanskog rata i blokade na jedan potez. Ervinu je pak svako malo sabotažama rušila zgrade koje je on s velikom mukom onda morao ponovno graditi.

No kao da joj i to još nije bilo dovoljno pa se dala u gradnju velikog Svjetskog čuda i izgradila Stonehenge koji joj je davao po jednu dodatnu kulturu svaku rundu. S tako velikim brojem kulture je poprilično uznapredovala u kulturi u odnosu na nas ostale koji smo poprilično kaskali za njom. Zapravo jedino Ervin i ja smo se odlučili koliko toliko držati korak, dok je Jura odlučio kompletno zanemariti kulturu. Nije ni čudo s obzirom da mu je sustav vladavine bio komunizam i štovanje kulture ličnosti velikog vođe

#76

Ervin i ja smo pokušali sa strategijom balansa između napredovanja u kulturi izuma što jačih tehnologija koje su nam onda omogućivale da gradimo korisnije zgrade i moćnije jedinice. Jura se skroz okrenuo gradnji vojnih jedinica i izuma uglavnom ratnih tehnologija. Slavica je s druge strane od polovice igre skroz zanemarila izume ratnih tehnologija i gradnji ratnih jedinica. U potpunosti se posvetila napredovanju na kulturi u kojoj je zahvaljujući velikim umjetnicima i zgradama koje je izgradila generirala jako velik broj kulturnih bodova, čime je brzo napredovala prema kulturnoj pobjedi.

#77

Nešto je valjalo poduzeti. Ekspresno je sklopljen Trojni pakt između Jure, Ervina i mene, pa smo brže bolje pohrlili sa svih strana ju osujetiti u njezinim planovima. Jura se zahvaljujući otkriću parne snage ekspresno u Blitzkrieg maniri spustio do Slavice i okupirao zgrade koje su joj doprinosile kulturi. Ervinu i meni je trebalo nešto dulje, no i mi smo dali svoj doprinos okupaciji.

Uvidjevši da bi jako oslabljeno Slavičino kinesko carstvo moglo lako pasti, poslao sam dio svojih jedinica prema Jurinom glavnom gradu, budući da je on sve svoje vojne jedinice poslao na Slavicu. Međutim zbog sporog načina kretanja bilo je prekasno. Jura je razvio Combustion tehnologiju koja mu je omogućila da unaprijedi svoje konjaništvo u tenkove, te je svom silinom navalio na Slavičinu metropolu koju ju bez većeg otpora osvojio ostvarivši time vojnu pobjedu.

#78

Da je igra potrajala samo jednu rundu dulje ja bih bio stigao pred Jurinu metropolu. Vjerojatno mu ne bih uspio osvojiti glavni grad, no razvila bi se velika borba i sigurno bi obojica izgubili veliki broj jedinica što bi Juru onda sigurno dobrano oslabilo, te ne bi bio u mogućnosti zauzeti Slavičin glavni grad. U svakom slučaju bilo bi zanimljivo vidjeti što bi se dogodilo u tom slučaju.

#80

Author: Mislav Gabriel Mikša Golub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)